Protester i Chile

Skriftlig fråga 2019/20:226 av Amineh Kakabaveh (-)

Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Protesterna mot höjda biljettpriser i kollektivtrafiken blev en gnista för chilenare som lever under fattiga förhållanden.

Att resa kollektivt i Chile kostar över tre gånger mer än i Sverige. I Chile står resandet (max två resor per dag) för 14,5 procent av en minimilön. Nu ville den chilenska regeringen höja taxan ännu mer.

Protesterna mot biljettprishöjningen startades av gymnasieelever, men snabbt anslöt sig hundratusentals människor från hela landet. Regeringen tvingades dra tillbaka taxehöjningen, men protesterna har fortsatt. Missnöjet är stort över att priserna på el, vatten, hyra, livsmedel och så vidare är lika höga som kollektivtrafiken. Protesterna mot prishöjningar i kollektivtrafiken har pågått i en vecka och spridit sig över hela landet.

Regeringen har svarat med att ta ut militären på gatorna och införa undantagstillstånd i Santiago och ett flertal andra städer. Det rapporteras om 13 personer dödade och flera hundra skadade. 2 151 personer har häktats.

Det är första gången sedan Pinochetdiktaturen som undantagstillstånd införs och militärerna intar gatorna. Presidenten Piñera menar på fullt allvar att landet befinner sig i krig – ett uttalande som nu får stark kritik. Det finns de som menar att bilden av kaos är skapad just för att legitimera diktatoriska beslut som undantagstillstånd och utegångsförbud. Piñera skjuter mot folket som utövar sin rätt att demonstrera.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att kalla till sig Chiles ambassadör och kräva av Chiles regering att militären ska vända tillbaka till sina kvarter och att frige alla fredliga demonstrationer?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-22 Överlämnad: 2019-10-23 Anmäld: 2019-10-24 Svarsdatum: 2019-10-30 Sista svarsdatum: 2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga