prostitution

Skriftlig fråga 2002/03:773 av Järlesjö, Ina (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-08
Anmäld
2003-04-08
Besvarad
2003-04-16
Svar anmält
2003-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga 2002/03:773

av Ina Järlesjö (kd) till justitieminister Thomas Bodström om prostitution

I medierna den 4 april kan vi läsa att skattemyndigheten i Varberg har utfärdat F-skattsedel till en kvinna och hennes enskilda firma där hon uppgivit prostitution som huvudsaklig verksamhet. På skattsedeln är hennes verksamhet kodad som 93050, vilket enligt Svenskt Näringslivs näringslivsindex betyder " övrig serviceverksamhet". Kvinnan uppger att hon har en enskild firma för prostitution.

Verksamheten i sig är inte olaglig, men det är förbjudet att köpa hennes tjänster. Eftersom skattemyndigheten i Varberg har utfärdat F-skattsedel kan detta bana väg för att fler prostituerade kommer att skatteregistrera sin verksamhet. Sverige kan i och med detta beslut vara på väg att legalisera prostitution.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att vi inte ska få en legalisering av prostitution i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:773 besvarad av

den 16 april

Svar på fråga 2002/03:773 om prostitution

Justitieminister Thomas Bodström

Ina Jarlesjö har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vi inte ska få en legalisering av prostitutionen i Sverige. Ina Jarlesjö har ställt sin fråga mot bakgrund av ett i medierna nyligen uppmärksammat fall där en kvinna beviljats F-skattsedel för prostitutionsverksamhet.

Som justitieminister kan jag självfallet inte kommentera det enskilda beslut som Ina Jarlesjö hänför sig till.

Att prostituera sig är inte olagligt i Sverige. Vi har i stället valt en annan lösning i kampen mot prostitution och straffbelagt köp av sexuella tjänster. Lagstiftaren har på detta sätt tydligt markerat sitt avståndstagande från det utnyttjande av någon annans svagare position som köp av sexuella tjänster alltid innebär.

1998 års sexualbrottskommitté har i sitt betänkande Sexualbrotten (SOU 2001:14) bland annat föreslagit att lagen om förbud mot sexuella tjänster ska arbetas in i 6 kap. brottsbalken. Förslaget aktualiserar bland annat frågan om brottsbalkens generella regler om förverkande bör gälla även för pengar som har överlämnats vid köp av sexuella tjänster. Det kan därför förutses att frågan hur samhället ska förhålla sig till intäkter från prostitution kommer att bli föremål för fortsatta överväganden inom ramen för beredningen av Sexualbrottskommitténs betänkande. Ännu är det emellertid för tidigt att säga något om vad beredningen kan komma att leda fram till.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.