Till innehåll på sidan

proposition om ändrade regler för anhöriginvandring

Skriftlig fråga 2002/03:764 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-08
Anmäld
2003-04-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-04-17
Svar anmält
2003-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 april

Fråga 2002/03:764

av Kalle Larsson (v) till statsrådet Jan O Karlsson om proposition om ändrade regler för anhöriginvandring

Den 1 januari 1997 infördes nya, mycket restriktiva regler för anhöriginvandring. Vänsterpartiet motsatte sig införandet av de nya bestämmelserna och menade att de skulle orsaka oräkneliga humanitära katastrofer. Tyvärr bekräftades riktigheten i dessa farhågor genom en undersökning om effekterna av lagstiftningen som gjordes av Röda Korset år 1998. Kritiken ledde så småningom till att en utredning, den så kallade Anhörigkommittén tillsattes för att utvärdera effekterna av lagändringen och om det fanns behov föreslå lagändringar. Kommittén fann att lagändringarna fått konsekvenser som inte kan anses acceptabla ur humanitär synvinkel och lämnade förslag om större rätt till anknytningsinvandring utanför kärnfamiljen, till exempel beträffande gamla föräldrar till i Sverige bosatta vuxna barn. Kommittén lämnade sitt förslag till regeringen i februari 2002. Då någon proposition i ämnet ännu inte aviserats av regeringen och i ljuset av de ständigt nya tragedier som nu gällande lag orsakar, vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jan O Karlsson:

Avser statsrådet att lämna en proposition till riksdagen om utökad rätt till familjeåterförening i Sverige, och i så fall när?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:764 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2002/03:764 om proposition om ändrade regler för anhöriginvandring

Statsrådet Jan O Karlsson

Kalle Larsson har frågat mig om jag avser att lämna en proposition till riksdagen om utökad rätt till familjeåterförening i Sverige, och i så fall när.

Inom EU-samarbetet har en längre tid pågått förhandlingar om ett EG-direktiv om familjeåterförening. Enighet föreligger nu om innehållet i ett sådant direktiv. Det formella beslutet väntas bli fattat inom kort. Regeringen kommer därefter att låta utreda hur direktivet ska genomföras i Sverige och efter remissbehandling av utredningsförslaget lämna en proposition till riksdagen. Beslutet ska vara genomfört av medlemsstaterna inom två år.

Anhörigkommittén har i delbetänkandet Vår anhöriginvandring (SOU 2000:13) föreslagit att invandringsmöjligheterna för anhöriga ska vidgas något. Kommittén föreslår som huvudregel vid oetablerade förhållanden och för nära anhöriga utanför kärnfamiljen att anknytningspersonen ska svara för försörjningen under högst två år. Förslagen har remissbehandlats.

Regeringen kommer att ta ställning till Anhörigkommitténs förslag rörande anhöriginvandringen i samband med beredningen av hur EG-direktivet ska genomföras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.