propaganda i muslimska länder

Skriftlig fråga 2003/04:217 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-06
Anmäld
2003-11-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 november

Fråga 2003/04:217

av Mikael Oscarsson (kd) till utrikesminister Laila Freivalds om propaganda i muslimska länder

"Martyren är någon som älskar livet" sade chefen för psykiatriska fakulteten vid Ein Shams-universitetet i Kairo i den egyptisk-saudiska TV-kanalen Iqraa då han bjöds in för att förklara självmordsbombarens psykologiska struktur. I Iqraa-TV:s Kvinnomagasin svarar en treårig egyptisk flicka på intervjuarens fråga om hon tycker om judarna, att judar är apor och svin. I Det ljuva livet som också ingår i Iqraa-TV:s utbud framhöll någon att martyrerna (självmordsbombarna) har givit barnen nya förebilder. Detta är några exempel på vad det muslimska Mellanösterns medier sprider. Liknande budskap ges även i skolböcker och mosképredikningar. Så indoktrineras också människorna i Mellanösterns diktaturer om att föra jihad mot judar och otrogna, där även kristna räknas in @ trots att både judar och kristna enligt islam är "bokens folk". Bland annat på detta sätt säkrar regimerna också sin ställning mot hot från interna subversiva element.

Många muslimer tar avstånd från denna propaganda, men med hot om repressalier är många av dem tysta. Med en muslimsk fundamentalism som ideologiskt och faktiskt har exploderat under de sista 15 åren tjänar vi inte internationella freds- och säkerhetsintressen genom att fortsätta blunda för problemet. Sverige kan med denna utveckling inte heller anses vara immunt mot islamistiska terrorattacker.

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att i internationella sammanhang vidta för att motverka den propaganda som sprids i de muslimska diktaturerna och som leder till förtryck och förföljelser?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:217 besvarad av

den 19 november

Svar på fråga 2003/04:217 om propaganda i muslimska länder

Utrikesminister Laila Freivalds

Mikael Oscarsson har frågat mig om vilka åtgärder som jag är beredd att vidta i internationella sammanhang för att motverka den propaganda som sprids i de muslimska diktaturerna och som leder till förtryck och förföljelse.

Jag vill inledningsvis framhålla att det inte är möjligt att generalisera och förknippa fundamentalism, som leder till förtryck och förföljelse, med någon särskild religion. Det är i regel fråga om ett litet antal fanatiker, som inte har allmänt stöd och därför ofta använder våld och repressalier. Den överväldigande majoriteten i alla länder, oavsett religionstillhörighet, tar bestämt avstånd från religiös fanatism och från övergrepp som motiveras med religiösa skäl.

Okunnighet och främlingskap utgör en grogrund för fanatism. Därför är en förtroendefull dialog med muslimska länder ett viktigt sätt att motverka den propaganda som Mikael Oscarsson ger exempel på. Dialogen för människor närmare, bidrar till förståelsen mellan kulturerna och ökar respekten för andras uppfattningar.

Sverige inledde redan 1994 en dialog med muslimska länder som innebar en rad kontakter och möten. Efter Sveriges EU-medlemskap fortsätter dialogarbetet särskilt inom Barcelonaprocessen, det vill säga EU:s samarbete med Medelhavsregionen. Som exempel kan nämnas att Sverige tog initiativet till det handlingsprogram för dialogen mellan kulturer och civilisationer, som Barcelonaprocessens utrikesministrar antog i Valencia i april 2002.

Ett konkret exempel på det fortsatta svenska dialogengagemanget är Svenska institutet i Alexandria, som invigdes för tre år sedan. Det har till uppgift att främja ökade vetenskapliga, kulturella och andra kontakter mellan Sverige och länderna i Mellanöstern och Nordafrika. Institutet ska också utgöra en mötesplats för dialog mellan EU och Mellanöstern. Sverige har också inrättat ett center vid generalkonsulatet i Istanbul, som är ett annat viktigt instrument i vår dialog med de muslimska länderna.

Sverige deltar vidare i de konsultationer som pågår inom EU om en fördjupad dialog med arabvälden. Bakgrunden är att Europeiska rådet i Thessaloniki i juni i år, på förslag av de nordiska och baltiska statsministrarna, gav kommissionen och höge representanten Solana i uppdrag att utarbeta förslag om hur EU:s dialog med arabvärlden skulle kunna stärkas. Dessa förslag kommer att föreläggas Europeiska rådet i december.

Avslutningsvis vill jag nämna att regeringen lämnar ekonomiskt stöd till olika projekt med dialoganknytning, bland annat en konferens om religionens roll i konflikter, som kommer att hållas i Göteborg nästa år och arrangeras av Sveriges Kristna Råd i samarbete med Sveriges Muslimska Råd och Judiska Centralrådet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.