Problem med telefon och datoruppkoppling

Skriftlig fråga 2010/11:652 av Bucht, Sven-Erik (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-08-12
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-08-26
Svar anmält
2011-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 augusti

Fråga

2010/11:652 Problem med telefon och datoruppkoppling

av Sven-Erik Bucht (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Under sommaren har vi nästan dagligen uppmärksammats på att telefoni- och dataförbindelser inte fungerar i Norrbottens inland. Problemen har uppstått i samband med att Telia genomför teknikskifte där bolagets kopparledningar byts ut mot trådlösa system som inte fungerar. Även mycket långa handläggningstider vid felanmälan har fått allvarliga konsekvenser för såväl medborgare som företag. Jag har själv vid ett flertal tillfällen blivit kontaktad av kommunföreträdare, medborgare och företag som påtalat de konsekvenser som avbrotten förorsakat. Det handlar om äldre och sjuka personer som inte kommer i kontakt med sjukvård eller hemtjänst, trygghetslarm som inte fungerar, betalningstjänster som inte kan utföras och företagare som tappar kunder då datakommunikation saknas. Många äldre personer gråter då de beskriver den otrygghet de upplever då telefonerna inte fungerar. Äldre personer har blivit tvångsförflyttade för att trygghetslarmen inte fungerar. Det här är inget nytt problem. Statsrådet Anna-Karin Hatt har uppmärksammats på problemen ett flertal tillfällen via interpellationer. Problemen finns inte bara i Norrbotten även andra delar av Norrlands inland är drabbade.

Enligt lagen om elektronisk kommunikation (LEK) ska den som tillhandahåller allmänna kommunikationsnät eller allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster se till att verksamheten uppfyller rimliga krav på god funktion och teknisk säkerhet samt uthållighet. Det som händer visar tydligt att lagen inte uppfylls i stora delar av landet. Min fråga till statsrådet Anna-Karin Hatt, som är ansvarig för dessa frågor, är:

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med ovan beskrivna problem och när kan medborgare och företag känna trygghet i att dessa nödvändiga kommunikationer fungerar även i de glesare delarna av landet?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:652 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 26 augusti

Svar på fråga

2010/11:652 Problem med telefon- och datoruppkoppling

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Sven-Erik Bucht har frågat mig vad jag avser att göra för att medborgare och företag ska känna trygghet i att nödvändiga kommunikationer fungerar även i de glesare delarna av landet.

Jag vill börja med att framhålla att jag tycker det är mycket viktigt att alla i Sverige har tillgång till väl fungerande elektroniska kommunikationer, såväl telefoni som bredband.

I dag finns i Sverige totalt 2,2 miljoner telefonstolpar. För många av dessa har livslängden löpt ut för länge sedan. 1 miljon av dessa stolpar förser ca 50 000 abonnenter med fast telefoni. Det är dessa stolpar som Telia Sonera AB under ett par års tid byter ut mot trådlös teknik i det så kallade teknikskiftet.

Telia Sonera AB har själva åtagit sig att alla hushåll och företag som påverkas av de förändringar som bolaget gör i det fasta telenätet kommer att erbjudas ett trådlöst alternativ från Telia Sonera AB. Inga telestationer utbyggda för att klara bredband berörs eftersom sådana stationer inte läggs ned.

Post- och telestyrelsen PTS, utövar tillsyn på marknaden. För kunder som får trådlös telefoni i stället för trådbunden ställer PTS krav på att den nya telefonin ska vara minst lika bra som den gamla, att ingen ska drabbas av avbrott och att information från bolaget ska komma i god tid.

Enligt uppgifter som jag har fått hjälper Telia Sonera AB kommunerna att identifiera var och en av de abonnenter som har trygghetslarm. Detta för att kommunen i god tid ska kunna hitta en lösning för den berörda kunden, vilket också sker. Risken för att en abonnents trygghetslarm inte ska fungera med anledning av teknikskiftet är därmed minimal.

PTS följer noga utvecklingen för att kontrollera att Telia Sonera AB lever upp till kraven om driftsäkerhet enligt lagen. PTS har också regelbunden kontakt med bolaget för att försäkra sig om att teknikskiftet sker på ett ansvarsfullt sätt. PTS kommer i början av september att ha nästa möte med bolaget och då bland annat följa upp de uppgifter som förekommit i medierna under sommaren om abonnenter som upplevt problem med telefoni och de tjänster som bygger på att man har en fungerande telefonilösning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.