Privatisering av Vattenfall och LKAB

Skriftlig fråga 2009/10:852 av Åström, Karin (s)

Åström, Karin (s)

den 31 maj

Fråga

2009/10:852 Privatisering av Vattenfall och LKAB

av Karin Åström (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

De statliga bolagen Vattenfall och LKAB har under åren genom sina vinster bidragit till att stärka välfärden i landet. Därför är det angeläget att de även i fortsättningen ägs av staten.

Regeringen har sålt ut ett antal statliga bolag under mandatperioden, men inte hittills talat om vad man tänker göra med Vattenfall och LKAB på sikt.

Statsministern Reinfeldt har vid olika tillfällen sagt att han kan tänka sig att man minskar statens del av ägande i Vattenfall, medan Centern genom näringsministern har ansett att man inte bör privatisera Vattenfall.

Nu har statssekreteraren på Näringsdepartementet öppnat upp för att ändra denna linje. I förra veckan meddelade Kristdemokraternas partiledare att partiet vill sälja Vattenfall för att betala av statsskulden. Folkpartiet och Moderaterna har alltid haft uppfattningen att statliga bolag som verkar på en marknad ska säljas ut.

I dag framför styrelseordföranden i LKAB, Björn Sprängare, i en tidningsintervju många fördelar med att LKAB privatiseras, åtminstone delvis.

Min fråga till näringsministern är:

Har näringsministern tagit initiativ till att förbereda privatisering av Vattenfall och LKAB efter en eventuell borgerlig valseger i höst?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2010-05-31 Anmäld: 2010-06-01 Besvarad: 2010-06-09 Svar anmält: 2010-06-09
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-06-09)