Pressetiska övertramp

Skriftlig fråga 2017/18:1422 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-01
Överlämnad
2018-06-04
Anmäld
2018-06-05
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Metoo-debatten i höstas mynnade ut i en diskussion kring olika former av kränkningar i samhället. Debatten lyfte dock även upp en annan dimension av ett fenomen som länge varit närvarande, om än kanske inte i samma omfattning som förut, nämligen pressetik.

Flertalet personer, inte minst välkända profiler, som hängts ut som förövare menade att de var oskyldigt anklagade och att de tvingats utstå ett drev som de omöjligen kunde försvara sig emot. Diskussionen kring detta har de senaste dagarna aktualiserats igen efter att programmet Uppdrag granskning gått igenom fallet rörande en tidigare medarbetare på Aftonbladet som anklagats för sexuella övergrepp.

Denna debatt är väl värd att lyfta upp. Den 17 mars 2018 tog en person livet av sig, till synes som följd av det mediedrev han varit med om i samband med metoo-debatten. Exakt vad som har hänt i detta fall lär vi aldrig få veta, men oavsett vad som skett så slutade det med ett mycket drastiskt beslut som tyder på vilket ansvar medierna har för hur de rapporterar. Det finns även liknande berättelser, och även i de fall då det inte slutar med ett lika fruktansvärt öde som drabbade denne person kan uthängda personers liv förstöras fullständigt som följd av offentliga uthängningar.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka skyddet mot pressetiska övertramp för att förhindra framtida tragedier, eller anser ministern att det fungerar bra i dag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1422 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)




Svar på fråga 2017/18:1422 av Markus Wiechel (SD)
om Pressetiska övertramp

Markus Wiechel har med anledning av metoo-debatten frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att stärka skyddet mot pressetiska övertramp, eller om jag anser att det fungerar bra i dag.

Fria och självständiga medier med granskande journalistik och allsidig nyhetsförmedling är av avgörande betydelse för en väl fungerande demokrati och för den grundlagsfästa yttrande- och informationsfriheten.

Mediernas oberoende ställning enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen bygger bl.a. på principer om etableringsfrihet, förbud mot censur och ensamansvar. Den svenska tryck- och yttrandefriheten innebär en vidsträckt frihet för medier. Friheten är dock inte obegränsad utan lagen ger också enskilda skydd mot t.ex. ärekränkning.

Utöver det skydd för enskilda mot publiceringsskador som lagen erbjuder har mediebranschen själv tagit fram pressetiska regler. De utgör etiska riktlinjer kring publicering och täcker bl.a. in områden som bild- och namnpublicering men också respekt för den personliga integriteten.

Den som känner sig personligen kränkt eller på annat sätt orättvist behandlad i en tidningspublicering kan vända sig till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

Den som anser att innehållet i radio- eller tv-program inte följer de regler som finns för sändningarna kan göra en anmälan till granskningsnämnden för radio och tv. För public service-företagen gäller bl.a. krav på saklighet och opartiskhet.



Oberoende medier som vilar på medieetisk grund är avgörande för allmänhetens förtroende för medierna. Som minister vore det därför högst olämpligt att kommentera mediers enskilda publicistiska beslut.

Stockholm den 13 juni 2018



Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.