Pråmtrafik som ett femte trafikslag

Skriftlig fråga 2018/19:584 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-25
Överlämnad
2019-04-26
Anmäld
2019-04-30
Svarsdatum
2019-05-08
Sista svarsdatum
2019-05-08
Besvarad
2019-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Från 2014 har Sverige haft möjlighet att nyttja inre vattenvägar. Då Sveriges inre vattenvägar inte korsar någon annan nation har Sverige möjlighet att anpassa regelverket efter de förutsättningar som passar oss som nation. Trafiken på våra inre vattenvägar har dock inte tagit fart i den omfattning som varit önskvärd, men det finns en framtida potential som bland annat innebär att transporter på väg kommer att avlastas. Det finns därmed en stor potential och företag som vill köra gods på pråm samt redare som vill leverera dessa transporter, men det är för dyrt och regelverket behöver ses över.

I EU är pråmtrafiken premierad och införd som ett femte trafikslag. Pråmtrafiken räknas där som ett landbaserat trafikslag och är ett alternativ till lastbilen. Pråmar är specialiserade för sin last (bulk, bränsle, container eller till exempel rorolaster) och deras konstruktion och teknik är anpassade för trafik i trånga vatten, i kanaler och i stadsmiljöer. Ett genomsnittligt pråmfartyg ersätter 100 lastbilar, vilket gör de mycket effektiva och miljövänliga och att de minskar transporter på väg. Det finns därmed många fördelar med att följa EU:s exempel att införa pråmtrafik som ett femte trafikslag som innebär lättnader i regelverket.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att införa pråmtrafik som ett femte trafikslag?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:584 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I

2019/

01377/TM

Infrastruktur

departementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:584 av Jimmy Ståhl (SD)
Pråmtrafik som ett femte trafikslag

Jimmy Ståhl har frågat mig om jag avser att införa pråmtrafik som ett femte trafikslag.

Sjöfarten har en helt avgörande roll för den svenska utrikeshandeln då 85–90 procent av dessa transporter någon gång i transportkedjan går på köl.

Sjöfarten har också en viktig roll att spela för ett hållbart transportsystem. Regeringen vill att allt fler långväga godstransporter ska flytta över från lastbil till sjöfart och tåg. Sjöfarten är relativt energieffektiv och en ökad transportandel sjöfart har positiva effekter på klimatutsläppen. En överflyttning kan också ha positiva effekter för trafiksäkerheten om ett antal lastbilstransporter försvinner från vägarna.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att stärka sjöfartens konkurrenskraft och bidra till en överflyttning till sjöfarten. Den nationella infrastrukturplanen för 2018–2029, som presenterades förra året, innehöll fler satsningar på sjöfart än någonsin tidigare. Förra året presenterade också regeringen en nationell godstransportstrategi. Inom ramen för strategin har Trafikverket tillsatt en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart. Samordnaren, som har uppdraget i sex år, ska främja en väl fungerande och effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart och förbättra förutsättningarna för överflyttning av godstransporter från väg (dnr N2018/04482/TS). Regeringen har även gett Trafikverket i uppdrag att bl.a. inventera vilka åtgärder som verket kan vidta som skapar förutsättningar för fler godstransporter på järnväg och med fartyg och därigenom leder till en överflyttning från väg (dnr N2018/04481/TS).

Inom ramen för godsstrategin har också Trafikanalys fått i uppdrag att analysera behovet av att främja intermodala godstransporter och hur det kan ske. Syftet är att öka incitamenten att välja transportupplägg som inkluderar sjöfart och järnväg (dnr N2018/04589/TS). Uppdraget redovisades i mars 2019.

I vissa sammanhang nämns inlandssjöfart (eller pråmtrafik) som ett femte trafikslag, men regeringen har inte några förslag om att införa ett femte trafikslag.

Stockholm den 7 maj 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.