Postnords samhällsuppdrag

Skriftlig fråga 2017/18:1118 av Kalle Olsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-28
Överlämnad
2018-03-29
Sista svarsdatum
2018-04-04
Anmäld
2018-04-10
Svarsdatum
2018-04-12
Besvarad
2018-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Enligt postlagen ska det finnas en posttjänst som möjliggör för medborgare och företag i hela landet att ta emot brev och andra adresserade försändelser. Det är emellertid känt att Postnord, den största och i många delar av landet ende postaktören, har haft stora problem att leverera i enlighet med sitt uppdrag och allmänhetens förväntningar. I medierna rapporteras återkommande om brev som har kommit bort, alternativt delats ut för sent, och om en bristande dialog i kundkontakter. Det är uppenbart att Postnords förtroende och rykte har skadats. 

Då jag möter företrädare för näringslivet i Jämtlands län vittnar dessa om hur Postnords brister slår mot företagens konkurrenskraft. Detta blir inte minst kännbart för företagare som hanterar stora brevvolymer och näringsidkare på landsbygd med långa avstånd till kund, avsaknad av bredbandslösningar och där Postnord är den ende tillgänglige aktören. 

I fjol höstas lämnade företrädare för näringslivet i Östersunds kommun och företrädare för Region Jämtland Härjedalen en gemensam skrivelse till Näringsdepartementet. I skrivelsen anges en rad problem kopplade till postservicen. Bland annat påpekas brister i leverans och servicegrad till företag och medborgare, osäkerheter när det gäller distribution av produkter och tjänster till företags kunder och försämringar när det gäller affärsutveckling med bas i digitalisering som näthandel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson följande:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att säkerställa att postservicen håller hög kvalitet i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1118 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)




Svar på fråga 2017/18:1118 av Kalle Olsson (S)
Postnords samhällsuppdrag

Kalle Olsson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att säkerställa att postservicen håller hög kvalitet i hela landet.

Kalle Olsson får samma svar som företrädarna för näringslivet i Östersunds kommun och företrädarna för Region Jämtland Härjedalen fick på sin gemensamma skrivelse som Kalle Olsson hänvisar till i sin fråga. Det ska finnas en posttjänst av god kvalitet i hela landet, det är viktigt för både regeringen och riksdagen. Postoperatören PostNord AB har i uppdrag att tillhandahålla en samhällsomfattande posttjänst. Post- och telestyrelsen (PTS) utövar tillsyn över postoperatörerna och övervakar att dessa följer postlagen och andra till posttjänster hörande regelverk. PTS har även ett tillsynsansvar gällande den samhällsomfattande posttjänsten.

Digitaliseringen påverkar förutsättningarna för hela samhället, även för postmarknaden. Vi kommunicerar på andra sätt än för tjugo år sedan. Regeringen fattade den 12 oktober 2017 beslut om att kravet på övernattbefordran av brev ändras så att PostNord AB får ta två dagar på sig att dela ut breven. Samtidigt skärps kvalitetskravet till att gälla 95 procent av breven istället för 85 procent. Förordningen trädde i kraft den 1 januari 2018. En övergång till tvådagarsbefordran ger PostNord AB förutsättningar att hantera sin pågående omställning av verksamheten och att genomföra de effektiviseringar som krävs. Tjänsten övernattbefordran av brev kommer finnas kvar om den efterfrågas men tjänsten regleras inte av staten och postoperatörer kan tillhandahålla den till marknadsmässiga priser.

Regeringen överlämnade den 9 november 2017 även en proposition till riksdagen, 2017/18:41 Ändringar i postlagen. Riksdagen beslutade den 7 januari 2018 att anta regeringsförslag. Genom denna modernisering av postlagstiftningen säkerställer regeringen och riksdagen en daglig postservice i hela landet och tar tillvara de möjligheter digitaliseringen ger samhället så att vi på ett hållbart sätt ska kunna bo, verka och leva i hela landet. Avsikten med lagändringarna är även att tydliggöra vilka krav och förväntningar medborgarna kan ställa på postservicen. Den nya lagen trädde i kraft den 1 april 2018.

Stockholm den 12 april 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.