Postnords agerande

Skriftlig fråga 2016/17:61 av Teres Lindberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Överlämnad
2016-10-04
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-12
Sista svarsdatum
2016-10-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Postnord är det företag som genom PTS beslut om tillståndsvillkor tillhandahåller den samhällsomfattande posttjänsten. Detta omfattar, med några få undantag, daglig postservice till alla hushåll, företag och organisationer.

I dagarna har konflikten mellan Postnord och olika fastighetsägare satts under lupp, samtidigt som privatpersoner från hela landet vittnar om en icke-fungerande postutdelning.

Det är naturligtvis behjärtansvärt att Postnord använder brevbärarnas arbetsmiljö som anledning till att inte dela ut posten, men ur ett samhällsperspektiv är det förödande när individer och företag inte får sin post och i stället tvingas hämta den själv, ibland flera kilometer bort. 

År 2008 meddelade regeringen att kravet på att alla fastighetsägare ska installera postboxar senast 2011 försvann ur PTS allmänna råd. Det verkar dock som om Postnord fem år senare missat den informationen.

Personligen anser jag att det är på tiden att regeringen ändrar sin inställning till fastighetsboxar och därmed ger fastighetsägare en rimlig möjlighet att installera desamma utan att det drabbar tredjeman.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur ställer sig statsrådet till Postnords agerande och vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att se till att medborgare får sin post utdelad?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:61 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/06176/ITP

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:61 av Teres Lindberg (S) Postnords agerande

Teres Lindberg har frågat mig hur jag ställer mig till Postnords agerande och vilka åtgärder jag ämnar vidta för att se till att medborgare får sin post utdelad.

Först vill jag klargöra att jag är bekymrad över det kraftigt ökade antalet klagomål på postutdelningen som Post- och telestyrelsen (PTS) mottagit under senare tid. PTS är den myndighet som är utsedd av regeringen att utöva tillsyn inom postområdet och myndigheten för sedan tidigare en tät dialog med alla postoperatörer, däribland Postnord AB, om kvalitetsproblemen. PTS ser allvarligt på situationen och har ökat sina tillsynsinsatser med bland annat fler fysiska tillsynsbesök, tätare dialog och krav på och uppföljning av lokala åtgärdsplaner. PTS får också meddela de förelägganden som behövs för att postlagen, föreskrifter eller tillståndsvillkor, som meddelats med stöd av lagen, ska följas. Föreläggandet får förenas med vite. Jag har fullt förtroende för PTS tillsyn på postområdet och fortsätter följa frågan noga.

Jag vill understryka att det är viktigt för mig och regeringen att det finns en posttjänst av god kvalitet i hela landet, som är kostnadseffektiv och i så stor utsträckning som möjligt motsvarar hushållens och företagens behov. För att säkerställa att postlagstiftningen är ändamålsenlig både i dag och för framtiden tillsatte regeringen i augusti förra året en utredning med uppgift att se över postlagstiftningen. Utredningens slutbetänkande är ute på remiss till och med den 15 december och remisstiden för utredningens delbetänkande löpte ut sista september. Regeringen håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med utredningens förslag.

Stockholm den 11 oktober 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.