Politiska fångar i Kuba

Skriftlig fråga 2019/20:246 av Jakob Forssmed (KD)

Jakob Forssmed (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 1 oktober greps den kubanske demokratiaktivisten José Daniel Ferrer av kubanska myndigheter i Santiago de Cuba. Han har sedan dess hållits fängslad och har sedan den 4 oktober inte haft kontakt med sin familj. I fredags nekade en domstol i Santiago den habeas corpus som Ferrers hustru lämnat in. Ännu har alltså inga anklagelser riktats mot honom. Såväl Amnesty International som Civil Rights Defenders har krävt att han friges.

José Daniel Ferrer har sedan början av 00-talet varit en av Kubas mest tongivande demokratiaktivister, aktiv inom Movimiento Cristiano Liberación (MCL) och då engagerad i Varelaprojektet. Under våren 2003 dömdes han till mer än 20 år i fängelse och satt av 8 år. Sedan dess har han och hans medarbetare gripits ett otal gånger.

Frihetsberövandet av José Daniel Ferrer är denna gång bara ett av flera uppmärksammande fall de senaste veckorna. I samband med att EU:s höga representant Federica Mogherini besökte Kuba i september greps 188 personer för att omöjliggöra protester i samband med besöket. Gripandet av Ferrer gjordes dagen innan EU och Kuba inledde sin årliga människorättsdialog i Bryssel.

Båda dessa exempel visar att den kubanska regeringen helt saknar ambitioner att för det första följa de principer om mänskliga rättigheter som finns inskrivna i avtalet mellan Kuba och EU, och för det andra tillåta en öppen dialog om mänskliga rättigheter inom landet.

Efter att den svenska regeringen i juni drog tillbaka propositionen från riksdagen om att godkänna EU:s avtal om politisk dialog, bistånd och handel med Kuba skickade 391 kubanska demokratiaktivister ett brev till regeringen till stöd för detta beslut. De skrev bland annat att Sverige inte borde godkänna avtalet förrän den kubanska regeringen slutat trakassera och förtrycka det kubanska civilsamhället och släppt alla politiska fångar.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har Sverige krävt av den kubanska regeringen att José Daniel Ferrer och alla andra politiska fångar släpps?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-23 Överlämnad: 2019-10-24 Anmäld: 2019-10-25 Svarsdatum: 2019-10-30 Sista svarsdatum: 2019-10-30
Svar på skriftlig fråga