Polisnärvaro i utsatta områden

Skriftlig fråga 2020/21:138 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-09-30
Överlämnad
2020-09-30
Anmäld
2020-10-01
Svarsdatum
2020-10-07
Sista svarsdatum
2020-10-07
Besvarad
2020-10-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På polisens lista över särskilt utsatta och utsatta områden finns Bäckby i Västerås med. Det är en stadsdel som under lång tid haft bekymmer, och trots aktuella och pågående investeringar med nya bostäder med mera kvarstår problemet med otrygghet och kriminalitet. Det gäller främst ungdomsgäng som samlas, mycket unga personer som lockas in för att leverera narkotika. Torget och näraliggande lekplatser används för att gömma narkotika som säljs av personer i området. Detta sammantaget är helt oacceptabelt och har bidragit till att många önskar lämna området men också till att de som finns där och trivs inte ens vågar använda vissa allmänna utrymmen som exempelvis lekplatserna.

I tidningen VLT sa nyligen en av de lokala polischeferna att man i princip har resurser för att ingripa mot de mest allvarliga brotten. Så har det låtit under många år. Polisen säger sig agera offensivt i stadsdelen, men min och allmänhetens bild är inte densamma och inte heller att det riktigt gett effekt. I stället för Liberalernas krav på en lokal närpolisstation blev det ett undangömt litet kontor som är öppet ett par timmar en gång i veckan, dagtid. Det är dessutom sommarstängt under flera veckor.

Polisen säger i samma artikel att man önskar få ut fler områdespoliser som arbetar brottsförebyggande och ”gränssättande”. Jag tror att det är precis det som behövs och något som vi från Liberalerna krävt länge både lokalt och nationellt. Men det är uppenbart att villkoren och förmågan inte finns. Eftersom området finns med på listan över utsatta områden menar jag att det är en skyldighet inte bara för kommunen utan i synnerhet för staten att genom polisen agera med målet att vi inte ska ha något utsatt område – varken i Västerås eller i övriga landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder kommer regeringen att vidta för att intensifiera sitt arbete i de utsatta områdena, inklusive i Bäckby i Västerås?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:138 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/

03540

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2020/21:138 av Roger Haddad (L)
Polisnärvaro i utsatta områden

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta åtgärder som regeringen kommer att vidta för att intensifiera sitt arbete i de utsatta områdena, inklusive Bäckby i Västerås.

Polismyndigheten har ett svårt uppdrag som många gånger kräver tuffa prioriteringar mellan olika arbetsuppgifter och geografiska områden. Att antalet polisanställda ökar är en förutsättning för bättre tillgänglighet i hela landet.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om 10 000 fler polisanställda till 2024 och att attraktiviteten i polisyrket ska förstärkas genom bättre villkor. Vid utgången av juni var vi halvvägs till målet och ytterligare nära 3 000 polisstudenter är på väg ut i verksamheten de närmaste åren. Det är också glädjande att färre poliser slutar inom myndigheten. I dagsläget sker tillväxten snabbare än prognosen och enligt Polismyndigheten är målet möjligt att nå.

Det är Polismyndigheten som fördelar sina resurser. Regeringen följer dock tillväxten av områdespoliser noga. När Polismyndigheten växer så måste också närvaron i hela landet öka.

Med 34-punktsprogrammet genomför vi det största åtgärdspaketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige. Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt. Vi ger nya verktyg till myndigheterna och skärper straffen men vi ser också till att vi får ett långsiktigt arbete för att bryta nyrekryteringen.

Vi har bland annat skärpt straffen för allvarliga vålds- och vapenbrott. Polismyndigheten har fått mandat att själv avgöra när det är motiverat att sätta upp kameror på gator och torg och har också fått bättre möjligheter att komma åt krypterad kommunikation. Dessa åtgärder är viktiga och har välkomnats av polisen.

Regeringen skärper också påföljderna för ungdomar som begår brott. Vid årsskiftet införs en ny påföljd för unga lagöverträdare, ungdomsövervakning. Nyligen har dessutom ett förslag remitterats om slopad straffreduktion för 18–20-åringar för brott med ett minimistraff på ett års fängelse.

Budgetpropositionen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, innehåller stora satsningar på välfärden. Vi föreslår också förstärkning av språklyftet i förskolan, riktade skolsatsningar och nya servicekontor i utsatta områden. Välfärdsåtgärder som är viktiga för att lyfta utsatta områden och som bidrar till tidiga förebyggande insatser för barn och unga.

Regeringen har således vidtagit ett stort antal åtgärder som kommer förstärka arbetet mot brottslighet i utsatta områden och fler åtgärder är på gång.

Stockholm den 7 oktober 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.