Polisbristen i Östergötland

Skriftlig fråga 2015/16:1484 av Staffan Danielsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-03
Överlämnad
2016-08-03
Svarsdatum
2016-08-17
Sista svarsdatum
2016-08-17
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Bristen på poliser i Östergötland är skriande – och polisledningen har agerat för sent. Det menar länets två chefsåklagare, Pär Andersson i Linköping och Torsten Angervåg i Norrköping. I dag slår de larm i en artikel i Corren och Norrköpings Tidningar.

Per Andersson menar att detta kan vara ett första tecken på systemkollaps. Det saknas för närvarande cirka 40 utredande poliser.

Ärenden blir liggande utan att några utredningsåtgärder vidtas.

– Det är förödande för rättssäkerheten, dels för utsatta brottsoffer och dels för misstänkta som får leva med misstanken utan att något händer.

– Poliserna på fältet och utredarna känner en enorm frustration. En lördagskväll när jag följde arbetet i Motala var det en patrull i tjänst, säger Pär Andersson, som menar att ansvaret för den uppkomna situationen ytterst ligger hos den högsta nationella polisledningen och på den politiska nivån.

Såväl Pär Andersson som Torsten Angervåg menar att den svenska polisen inte är rustad för att möta de ökade belastningar som flyktingkrisen och det ökade terrorhotet har inneburit och anser att det saknas framförhållning.

– Man måste skjuta till resurser till polisen så att man klarar rättssäkerheten och upprätthållandet av rättsstaten. Det är vad det handlar om, säger Pär Andersson.

– Vi har en allt mer komplicerad och ökad grov organiserad brottslighet. Svensk polis har inte alla redskap och den kraft som behövs. Vi måste bygga en organisation som inte bara fungerar i dag, utan en organisation som klarar av att möta morgondagens utmaningar, säger Torsten Angervåg.

Som riksdagsledamot för Östergötland blir jag utomordentligt oroad, när två erfarna chefsåklagare gör dessa bedömningar och uttalanden.

Jag delar uppfattningen att ansvaret för dagens situation ligger på den högsta nationella polisledningen och hos regeringen.

Rikspolischefen har gjort flera rätt anmärkningsvärda uttalanden och även fått kritik internt.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:  

 

Hur ser statsrådet på den allvarliga kritiken mot polisledningen och på situationen hos polisen i Östergötland, och avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av detta?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1484 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/05537/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1484 av Staffan Danielsson (C) Polisbristen i Östergötland

Staffan Danielsson har frågat mig hur jag ser på den allvarliga kritiken mot polisledningen och på situationen hos polisen i Östergötland samt om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av detta.

Det stora antalet migranter som kom till Sverige under förra året och det intensifierade arbetet mot terrorism har inneburit en ökad arbetsbelastning för polisen. Samtidigt måste det fortsatta arbetet med ombildningen och det ordinarie polisarbetet löpa på som vanligt. Det står dock klart att den uppkomna situationen tvingar Polismyndigheten att göra hårda prioriteringar och att detta kan påverka delar av verksamheten negativt. Det är Polismyndighetens ansvar att säkerställa kompetensförsörjningen för polisverksamheten och besluta om vilka resurser olika regioner och polisområden ska ha. Det pågår ett rekryteringsarbete i Polismyndigheten, bland annat i Region Öst, i syfte att stärka upp olika verksamheter.

Regeringen ska ge polisen så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sitt uppdrag vilket bland annat innebär att minska brottsligheten och öka tryggheten i människors vardag. Med anledning av den ökade arbetsbelastningen har regeringen via vårändringsbudgeten tilldelat Polismyndigheten ytterligare 283 miljoner kronor i år.

Stockholm den 16 augusti 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.