Placering av barn och unga på stödboenden

Skriftlig fråga 2016/17:574 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-12-21
Överlämnad
2016-12-21
Sista svarsdatum
2017-01-05
Anmäld
2017-01-10
Svarsdatum
2017-01-11
Besvarad
2017-01-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Barn och unga som inte kan bo i det egna hemmet kan i dag placeras i ett familjehem eller ett hem för vård eller boende (HVB). Den 1 januari 2016 infördes stödboende som en ny placeringsform för barn och unga mellan 16 och 20 år. Det huvudsakliga syftet med stödboendet är att träna och förbereda den unga personen inför vuxenlivet och ett självständigt boende. Stödboendet kan vara ett fristående placeringsalternativ eller fungera som utslussning efter annan vård utanför det egna hemmet.

Vi moderater ville inte förhala processen när beslutet togs (socialutskottets betänkande 2015/16:SoU5) utan valde att lägga ett särskilt yttrande och lovade att följa frågan.

Regeringen har tydligt framfört önskemål om att kommunerna ska omvandla fler HVB-boenden till stödboenden, som är ett billigare alternativ. Den möjligheten har funnits sedan den 1 januari 2016.

Det har visat sig att kommunerna har svårt att hitta lämpliga lokaler för stödboenden, till stor del på grund av att bostadsmarknaden är ansträngd och det råder konkurrens inom kommunen om de befintliga lägenheterna. Kommunerna har även svårt att omvandla befintliga HVB till stödboenden på grund av lokalernas utformning.

Bristfälliga lokaler är den vanligaste anledningen till att IVO ger avslag på inkomna ansökningar från enskilda verksamheter. Det har handlat om lokaler som inte lever upp till kravet om personlig integritet, till exempel att lokalerna saknar separata rum för alla barn och unga, eller att de inte kan låsa om sig. Socialstyrelsen ser att det finns en skillnad mellan IVO:s tillsynspraxis och kommunernas enskilda verksamhetsplaner för att utforma sina stödboenden.

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om stödboende står det i 5 kap. (Genomförandet av insatsen stödboende) 2 § 1 att vid placering i ett stödboende ska barnet eller den unge få disponera ett eget boende.

”Disponera ett eget boende” skulle ju visserligen kunna tolkas som att var och en ska ha tillgång till ett eget rum dagtid. Men om man läser detta tillsammans med vad som står i 6 kap. (Stödboendets lokaler) så blir det tydligt att det handlar om ett eget rum att faktiskt bo i.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta placering av barn och unga på stödboenden då det i dag råder brist på lokaler som krävs för denna typ av boende, vilket påverkar enskilda verksamheter som får avslag?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:574 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)



PAGE

2


Dnr S2016/07927/FST

Dnr S2016/07980/FST

Dnr S2016/07981/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:574, 2016/17:591 och 2016/17:592 av Jenny Petersson (M) om placering av barn och unga på stödboenden, kommunernas placering av barn och unga på stödboende och boendealternativ för barn och unga på stödboende

Jenny Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att underlätta placering av barn och unga på stödboenden då det i dag råder brist på lokaler som krävs för denna typ av boende, vilket påverkar enskilda verksamheter som får avslag. Jenny Petersson har även frågat om jag och regeringen avser att förenkla regelverket för Sveriges kommuner så att de lättare ska kunna ge ungdomar stödboende på ett bra sätt. Jenny Petersson har även ställt frågan om jag och regeringen avser att ändra på regelverket så att boende på ett stödboende kan dela rum.

Regeringen beslutade om propositionen Stödboende – en ny placeringsform för barn och unga (prop. 2015/16:43) den 5 november 2015. Stödboende infördes som ytterligare en placeringsform i socialtjänstlagen den 1 januari 2016. Socialstyrelsen utarbetade omgående förslag till föreskrifter och allmänna råd som remitterades. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om stödboende, som bl.a. behandlar stödboendets lokaler, beslutades den 31 maj 2016.

På samma sätt som för andra placeringsformer ska socialtjänsten alltid göra en individuell bedömning av om barnet eller den unge ska tas emot i ett stödboende.

Av propositionen framgår regeringens skäl, bl.a. om eget boende. Regeringen anser att det huvudsakliga syftet med den nya placeringsformen, dvs. att under trygga former träna och förbereda barnet eller den unge för ett självständigt boende och vuxenliv, bäst kan uppnås genom att barnet eller den unge har ett eget boende. Ett eget boende bör som utgångspunkt innebära ett mer självständigt boende än HVB, t.ex. att barnet eller den unge bor i en lägenhet eller i en liknande boendelösning. Ett eget boende utesluter inte ett delat boende med ett annat barn eller en annan ung person, t.ex. ett syskon eller andra närstående som önskar bo ihop. Av skälen framgår även att regeringen inte utesluter andra boendelösningar som är mer sammanhållna. Som exempel kan nämnas studentkorridorer eller liknande boenden i anslutning till en folkhögskola där barnet eller den unge har ett eget rum.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag börjat följa upp och utvärdera den nya placeringsformen stödboende. Socialstyrelsen lämnade den 30 november 2016 en delredovisning av arbetet, där myndigheten redogör för resultat av en intervjustudie med sju kommuner, med syfte att få en aktuell lägesbild av kommunernas erfarenheter av placeringsformen så här långt. Processen med att skapa stödboendeplatser har startat i de kommuner som Socialstyrelsen har intervjuat och totalt sett har 140 kommuner startat stödboenden under 2016. Myndighetens intryck är att samtliga kommuner har som mål att ha tillgång till stödboende juli 2017 då det nya ersättningssystemet för mottagandet av ensamkommande barn och unga träder i kraft.

Socialstyrelsen kommer i det fortsatta arbetet att följa utvecklingen av och bedöma hur placeringsformen stödboende svarar mot behoven hos olika grupper barn och unga, flickor och pojkar. Socialstyrelsen kommer också följa utvecklingen av stödboendenas utformning och bemanning. Jag kommer att följa Socialstyrelsens arbete och utvecklingen i kommunerna noga.

Stockholm den 11 januari 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.