Placering av ambassader

Skriftlig fråga 2010/11:438 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-04-07
Anmäld
2011-04-07
Besvarad
2011-04-13
Svar anmält
2011-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga

2010/11:438 Placering av ambassader

av Krister Örnfjäder (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I slutet av förra året beslöt regeringen att stänga fem ambassader under 2011. Enligt uppgift innebär det att Argentina, Belgien, Vietnam, Angola och Malaysia drabbas. Under 2010 har Sverige öppnat ambassader i exempelvis Albanien, Kosovo, Moldavien, Georgien, Mali och Liberia.

Bland många företagare har detta mönster av nyöppnade ambassader och den planerade nedläggningen av ovanstående fem ambassader orsakat förvåning, milt sagt. De ifrågasätter helt enkelt prioriteringen och undrar om handelsfrämjande och stöttande av svenska bolag utomlands inte längre är prioriterat inom utrikesförvaltningen.

Skälet är att vid de fem nedläggningshotade ambassaderna finns det en stor svensk närvaro av företag och företagskontakter. Vid de nyöppnade är situationen snarare den omvända.

Min fråga till utrikesministern är därför om hans avsikt är att utrikesförvaltningen ska nedprioritera handelsfrämjande och stödet till svenska bolag utomlands.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:438 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 13 april

Svar på fråga

2010/11:438 Placering av ambassader

Utrikesminister Carl Bildt

Krister Örnfjäder har frågat mig om min avsikt är att utrikesförvaltningen nedprioriterar handelsfrämjande och stödet till svenska bolag utomlands. Frågan är ställd i ljuset av förändringar i den svenska utrikesrepresentationen under de senaste åren.

Utrikesrepresentationen ser ständigt över sin utlandsorganisation utifrån förändringar i omvärlden, ändrade krav på bevakning och service liksom effektivitetsmål och budget. Det är en ständig utveckling som innebär att Sverige både öppnar eller stänger befintliga ambassader och konsulat. Omvandlingen innebär också en anpassning till förändrade politiska prioriteringar inom exempelvis biståndsområdet.

De senast beslutade nedläggningarna av fem ambassader är en beklaglig följd av riksdagens beslut att skära ned anslaget för Regeringskansliet med 300 miljoner kronor, varav ca 135 miljoner kronor drabbar utrikesförvaltningen. Jag delar uppfattningen att dessa nedläggningar är felaktiga och skadar svenska intressen.

Internationellt handelsfrämjande är viktigt för ett öppet och handelsorienterat land som Sverige. Många svenska företag har en redan väletablerad position och organisation i för Sverige viktiga handelspartner.

Det finns ett flertal strukturer som kan ta till vara svenska intressen även när ambassader läggs ned. Här bör nämnas Exportrådet och dess kontor ute i världen, lokala handelskamrar för svenska företag och andra mer eller mindre formella nätverk. Den officiella svenska närvaron försvinner heller inte när ambassader läggs ned, då sidoackrediteringar från ambassader i andra länder eller Stockholmsbaserade ambassadörer i stället träder i kraft. En del av den svenska utrikesförvaltningen utgörs dessutom av honorärkonsuler som kan stödja svenska företag på främmande marknader.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.