Pinochets immunitet

Skriftlig fråga 1999/2000:694 av Zetterberg, Eva (v)

Zetterberg, Eva (v)

den 13 mars

Fråga 1999/2000:694

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om Pinochets immunitet

Den brittiska regeringen beslöt att tillåta exdiktatorn Pinochet att återvända till sitt hemland utan att hans ansvar mot mänskliga rättigheter i Chile under åren 1973@1990 prövades i enlighet med internationell lag. Det är mycket beklagligt med tanke på vad som kunde vunnits när det gäller kampen för mänskliga rättigheter och tillämpningen och respekten för internationell lag. Sverige var ett av de länder som uttalade sig starkt mot Pinochets militärkupp och avskaffande av demokratin i Chile. Sverige tog emot och stödde ett stort antal chilenska flyktingar efter Pinochets blodiga kupp. Det vore därför konsekvent att Sverige nu i samtal med den nuvarande chilenska regeringen noga följde frågan om upphävandet av Pinochets immunitet, så att han kan ställas inför rätta i sitt hemland. Sveriges möjligheter att understödja den nya chilenska regeringen i ett sådant arbete skulle vara ett steg framåt för utvecklingen av det chilenska rättsväsendet och respekten för internationell lag och mänskliga rättigheter.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vad avser utrikesministern att göra för att understödja den chilenska regeringens strävan att beröva Pinochet hans immunitet och ställa honom inför en chilensk domstol?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2000-03-14 Anmäld: 2000-03-21 Besvarad: 2000-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-03-31)