Påverkansförsök genom artificiellt ljud

Skriftlig fråga 2017/18:108 av Beatrice Ask (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-16
Överlämnad
2017-10-17
Anmäld
2017-10-18
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

En artikel som publicerades i The Telegraf den 12 juli 2017 hade rubriken Scarily convincing fake video tool puts words in Obama’s mouth. Den handlar om hur forskare från University of Washington har lyckats skapa ett program som gör att de kan ta vilken ljudfil som helst och ersätta ljudet hos en annan video och synkronisera läpprörelserna så att det ser ut som att ljudet ursprungligen kommer från den manipulerade videon.

Det har länge funnits filmer på kända personer som har blivit digitalt redigerade så att de gör någonting komiskt. Några av de mest kända är kanske när USA:s förra president Barack Obama sparkar in en dörr eller när USA:s nuvarande president Donald Trump blir tacklad vid en buss.

Hur underhållande det än må vara att förvränga ljud och bild, särskilt på politiker, och få dem att säga och göra roliga saker så finns ändå ett stort orosmoln vid horisonten. Med tanke på den pågående utredningen angående Rysslands påverkan på det amerikanska valet och alla de varningar som har utfärdats av både svenska och utländska underrättelsetjänster angående kommande försök till påverkan av våra val finns det anledning till oro vid den här teknikutvecklingen.

Om vi sedan adderar skepsisen hos vissa grupper mot traditionella medier och uppsvinget av ”fake news” och ”alternativa fakta” inser vi snabbt att detta kan bli ett väldigt stort problem.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att stärka resiliensen angående påverkansförsök där den här typen av teknik kan förekomma?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:108 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2017/18:108 av Beatrice Ask (M) Påverkansförsök genom artificiellt ljud

Beatrice Ask har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att stärka motståndskraften mot påverkansförsök där artificiellt ljud kan förekomma.

Ansvaret för frågekomplexet falska och förvanskade nyheter, desinformation och påverkansoperationer delas av flera statsråd. Området spänner över civilt försvar, säkerhetspolitik, juridik och rättsväsende och utrikespolitik men även över utbildningsområdet och mediepolitiken. Flera myndigheter under olika departement är berörda.

Inom mitt ansvarsområde som kultur- och demokratiminister finns viktiga pusselbitar. En fungerande demokrati förutsätter en informerad befolkning som kan ta del av, granska och debattera samhällsfrågor. Det är av avgörande betydelse att vi har en mångfald av starka oberoende och ansvarstagande medier. Den fria pressen i Sverige följer de pressetiska reglerna. För public service gäller bl.a. kraven på saklighet och opartiskhet.

Utifrån medieutredningens förslag ser regeringen över hur ett nytt mediestöd kan förbättra förutsättningarna för den oberoende nyhetsförmedlingen, inte minst den lokala granskande journalistiken. En parlamentarisk kommitté har nyligen lämnat förslag på hur public service i framtiden ska kunna garanteras goda finansiella förutsättningar genom en ny finansieringsmodell. I nästa steg har samma kommitté i uppdrag att utarbeta ett förslag om hur en ändamålsenlig reglering av public service kan formuleras.

Utöver mediepolitiska reformer görs även ökade insatser för digital kompetens och medie- och informationskunnighet. Statens medieråd har fått ökade medel för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2018 att medel tillförs för ett digitalt kompetenslyft inom bibliotekssektorn riktat till hela befolkningen. Inom utbildningspolitiken har regeringen i år beslutat om ändringar i samtliga läroplaner i syfte att stärka alla elevers digitala kompetens och kunskaper i medie- och informationskunnighet. Regeringen har också nyligen fattat beslut om en nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet. Den innehåller bland annat att elever ska ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker och för att kunna värdera information.

Stockholm den 25 oktober 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.