Paralympics i Peking

Skriftlig fråga 2007/08:1622 av Persson i Simrishamn, Göran (s)

Persson i Simrishamn, Göran (s)

den 5 september

Fråga

2007/08:1622 Paralympics i Peking

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Jag tror att för varje spel som går hamnar vi i en situation där det finns förväntningar på att det inte är slut i och med att man släcker elden efter OS. Fler och fler känner till att det också kommer ett Paralympics.

Fyra års förberedelser är snart över. Den 6 september drar Paralympics i Peking i gång. Hans Säfström, Svenska Handikappidrottsförbundets sportchef, känner att man är väl förberedd.

63 aktiva ingår i den svenska truppen som ska tävla i 11 av de 20 idrottsgrenar som ingår i Paralympics. Inräknat ledare åker sammanlagt 107 personer till Peking.

Anders Olsson är en av de absolut största stjärnorna i Paralympics. För fyra år sedan i Aten tog han ett guld och två brons som debutant. Sammanlagt tog Sverige då 21 medaljer. Ingen svensk idrottare har tagit fler olympiska eller paralympiska medaljer än skytten Jonas Jacobsson. Elvira Kivi, världsmästare i judo, deltar liksom bland andra våra landslag i goalball.

Press, radio och tv kommer seriöst att följa och rapportera om idrottsevenemangen på plats i Kina.

Jag vill därför fråga statsrådet vilka åtgärder hon avser att vidta för att stödja och informera sig om alla våra svenska idrottare som deltar i Paralympics i Peking den 6–17 september och om hon till exempel har för avsikt att resa till Kina för att övervara del av Paralympics.

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2008-09-05 Anmäld: 2008-09-11 Besvarad: 2008-09-18 Svar anmält: 2008-09-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2008-09-18)