Palestinska myndigheten och hbtq

Skriftlig fråga 2018/19:907 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-21
Överlämnad
2019-08-21
Anmäld
2019-08-29
Svarsdatum
2019-09-04
Sista svarsdatum
2019-09-04
Besvarad
2019-09-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dagarna uppdagades det att den palestinska myndigheten förbjuder hbtq-grupper på Västbanken. Det oroväckande förbudet kommer efter att den palestinska gräsrotsrörelsen Al-Qaws for Sexual & Gender Diversity in Palestinian Society offentliggjort planer på att hålla ett möte i slutet av månaden. En talesperson för den palestinska myndighetens polisorgan har kommenterat förbudet med att de aktiviteter som gruppen förespråkar ”är skadliga för det palestinska samhällets högre ideal och värdegrund”. Den palestinska myndigheten avser nu att frihetsberöva och ställa gruppens aktivister inför rätta. Hitintills har det varit tyst om detta från den svenska regeringen.

Givet den socialdemokratiska regeringens omfattande ekonomiska och politiska stöd till den palestinska myndigheten torde denna oroväckande försämring av de mänskliga fri- och rättigheterna för hbtq-personer vara en anledning till att vilja se över stödet till Palestina. Inte minst med tanke på regeringens upprepade mantra om att de för en så kallad feministisk utrikespolitik.

Mot bakgrund av detta ställer jag följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Tänker ministern förändra något i nuvarande hållning till den palestinska myndigheten, samt anser statsrådet att det vore förenligt med en feministisk utrikespolitik att, från Sveriges sida, inte agera när hbtq-personer förföljs på detta sätt av den palestinska myndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:907 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:907 av Tobias Andersson (SD)
Palestinska myndigheten och hbtq

Tobias Andersson har frågat mig om jag tänker förändra något i nuvarande hållning till den palestinska myndigheten, samt om jag anser att det är förenligt med en feministisk utrikespolitik att, från Sveriges sida, inte agera när hbtq-personer förföljs av den palestinska myndigheten.

Sverige är och förblir en stark röst och aktör för alla personers fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna, oavsett sexuell läggning. Regeringen ser allvarligt på uppgifterna som citeras och har genom generalkonsulatet i Jerusalem tagit upp frågan med palestinska företrädare. Sedan dess har den palestinska polisen återkallat sina tidigare uttalanden angående detta.

Ett av huvudsyftena med svenskt bistånd till Palestina är att stärka demokrati, främja jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter. Utöver ett öronmärkt stöd till den palestinska miljömyndigheten går inget svenskt bistånd direkt till den palestinska myndighetens budget utan kanaliseras via internationella organisationer såsom Världsbanken och FN. Regeringen har en regelbunden utvecklingspolitisk dialog med företrädare för den palestinska myndigheten. I denna dialog framför vi tydligt behovet av jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter.

Stockholm den 29 augusti 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.