Palestinier i Libanon

Skriftlig fråga 2019/20:622 av Jamal El-Haj (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-11
Överlämnad
2019-12-11
Anmäld
2019-12-12
Svarsdatum
2019-12-18
Sista svarsdatum
2019-12-18
Besvarad
2019-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Palestinierna är flyktingar både i sitt eget land och utomlands. Deras situation är sämre än någonsin, och allt är en konsekvens av den israeliska ockupationen av Palestina.

Av den palestinska befolkning som bor utomlands, den palestinska diasporan, uppges mer än hälften vara statslösa, alltså utan medborgarskap i något land. Flest – över 3 miljoner av diasporans befolkning – bor i Jordanien, och i Libanon och Syrien finns vardera en halv miljon.

Utanför Palestina är kanske situationen i Libanon värst numera. Det råder yrkesförbud för mer än 60 yrken för palestinierna. De kan inte längre köpa mark eller fastigheter. De som har köpt mark eller fastigheter tidigare får inte låta dem gå i arv till barnen. En libanesisk kvinna får inte ge sitt medborgarskap till sina barn. Palestinierna i Libanon måste söka arbetstillstånd även om de är födda i landet.

Det råder fattigdom, hög arbetslöshet, fysisk ohälsa och stor hopplöshet bland de palestinska flyktingarna i världen, och i Libanon känner de sig helt bortglömda.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad kan ministern och regeringen göra för att förbättra palestiniernas situation i världen och i synnerhet i Libanon?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:622 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:622 av Jamal El-Haj (S)
Palestinier i Libanon

Jamal El-Haj har frågat mig om vad jag och regeringen kan göra för att förbättra palestiniernas situation i världen och i synnerhet i Libanon.

Regeringen fortsätter sitt starka engagemang för palestinier i Palestina och i grannländer, inklusive Libanon. Sveriges nuvarande strategi för utvecklingssamarbete i Palestina syftar bland annat till att bidra till stärkt demokrati, ökad jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter. Strategin fokuserar också på att tillgodose palestiniers rättigheter och behov, bland annat förbättrade förutsättningar för tillhandahållande av grundläggande service inom hälsoområdet, accelererad ekonomisk utveckling och ökad tillgång till rent vatten och sanitet.

Sverige är en av de största givarna till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA). Organisationen ger stöd och skydd till cirka 5,5 miljoner registrerade Palestinaflyktingar i Libanon, Jordanien, Syrien och Palestina. Sveriges stöd till UNRWA:s programbudget regleras genom ett flerårigt avtal. Vårt totala stöd till UNRWA för 2019, vilket inkluderar både stöd från regeringskansliet och Sida, uppgår till 483 miljoner kronor. UNRWA erhåller också stöd från EU. Det årliga EU-stödet uppgick till 82 miljoner euro under 2019 men just för att svara mot flyktingarnas ökade behov beslutades nyligen om ett tillskott på ytterligare 21 miljoner euro.

UNRWA:s verksamhet i Libanon är omfattande och fokuserar på stöd inom utbildning, hälsovård och social service till de allra mest sårbara grupperna, inklusive kvinnor och barn. På grund av konflikten i Syrien har också ett stort antal Palestinaflyktingar flytt till Libanon. Även dessa individer får stöd genom UNRWA.

Regeringen fortsätter att konsekvent framhålla palestiniers utsatthet och vikten av att deras mänskliga rättigheter respekteras i vår dialog med andra länder. Vi för även en aktiv dialog om säkerställandet av långsiktig finansiering för UNRWA med givare runt om i världen.

Regeringens politiska engagemang, humanitära stöd och utvecklingsstöd till palestinier är omfattande. Tillsammans med andra länder arbetar Sverige fortsatt för att stärka detta stöd och för en långsiktig lösning på palestiniers utsatta situation. Detta inbegriper dialoger om en politisk lösning på konflikten mellan Israel och Palestina, fast förankrad i folkrätten, inklusive ett slut på den israeliska ockupationen och den växande bosättningspolitiken.

Stockholm den 18 december 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.