påföljder vid människorsmuggling

Skriftlig fråga 1999/2000:1152 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-21
Besvarad
2000-07-27
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 1999/2000:1152

av Jeppe Johnsson (m) till justitieminister Laila Freivalds om påföljder vid människosmuggling

Tragedin i Dover, där 58 människor fick sätta livet till i en container, har satt fokus på människosmuggling som problem, och som är ett brott som ökar i omfattning.

Samma sak som hände i Dover skulle kunna hända i Sverige. Visst vore detta tragiskt, men den tragik i det fördolda som människosmugglingen för med sig dagligen ger sällan upphov till stora rubriker. Den tragiken kan i stället utläsas i Invandrarverkets och Utlänningsnämndens akter. Dessa akter kan dock aldrig göra rättvisa åt den förtvivlan som utlöses i varje enskilt fall. Medan profitörerna på mänsklig olycka, människosmugglarna, tjänar mängder av pengar bryts deras offer ofta ned till människovrak.

Påföljden för människosmuggling kan bli böter eller högst fyra års fängelse. För narkotikasmuggling, som också bryter ned människor, är straffen tre gånger högre. Ofta är det dessutom samma skrupelfria människor som sysslar med bägge delarna.

Mot bakgrund av att människosmugglingen ökar och de följder som denna brottslighet får för många av de drabbade frågar jag:

Ämnar justitieministern vidta åtgärder för att skärpa straffen för människosmuggling?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1152 besvarad av

den 28 juli

Svar på fråga 1999/2000:1152 om påföljder vid människosmuggling

Statsrådet Maj-Inger Klingvall

Jeppe Johnsson har frågat om justitieministern ämnar vidta åtgärder för att skärpa straffen för människosmuggling. Jeppe Johnsson pekar på att tragedin i Dover har satt fokus på människosmuggling som problem, och att människosmuggling är ett brott som ökar i omfattning.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag säga att människosmuggling i vinstsyfte är en avskyvärd form av kriminalitet och att vi måste göra allt för att tragedier som den i Dover inte inträffar igen.

Som Jeppe Johnsson anför i sin fråga är påföljden för människosmuggling böter eller fängelse i högst fyra år. Reglerna återfinns i utlänningslagen kapitel 10 paragraferna 2a och 5. Enligt förstnämnda paragraf kan den som hjälper en utlänning att komma in i Sverige i strid med utlänningslagens regler dömas till böter eller fängelse i högst två år. Paragraf 5 tar sikte på den planlagda, organiserade människosmugglingen. För sådant brott kan upp till fyra års fängelse utdömas. För att någon ska straffas enligt sistnämnda bestämmelse krävs att gärningen har skett i vinstsyfte.

Jeppe Johnsson har ställt frågan huruvida åtgärder kommer att vidtas för att skärpa straffen. Med anledning av ett tillkännagivande från riksdagen har regeringen för avsikt att tillsätta en utredning som ska se över reglerna om människosmuggling. Rekvisitet vinstsyfte ska särskilt analyseras, men det kan också finnas skäl att se över straffskalorna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.