Till innehåll på sidan

Övergrepp i Libyen och brott mot FN-direktiven

Skriftlig fråga 2010/11:635 av Söder, Björn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-07-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-08-15
Svar anmält
2011-08-25
Anmäld
2011-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juli

Fråga

2010/11:635 Övergrepp i Libyen och brott mot FN-direktiven

av Björn Söder (SD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

På onsdagen uppgav Human Rights Watch (HRW) att libyska rebellstyrkor är ansvariga för plundring, mordbrand och övergrepp på civila under sin framryckning mot Tripoli.

"I fyra städer i Nafusabergen som intagits av rebellstyrkor under de senaste månaderna har rebeller och anhängare till dem förstört egendom, bränt ned hus och plundrat sjukhus, hem och butiker samt misshandlat personer anklagade för att ha stött regeringsstyrkorna", säger HRW i ett uttalande. Organisationen har bevittnat en del handlingar själva och intervjuat ögonvittnen till andra.

Samtidigt bekräftas också att Natoländer, trots FN:s vapenembargo har försett rebellerna med vapen. Frankrike medgav tidigare i månaden att man från luften släppt ned vapen till rebellerna i Nafusabergen.

Med anledning av att det nu bekräftas att Natoländer har gett rebellerna vapen och att det även bekräftats att rebellerna angriper civila skulle jag vilja ställa följande fråga till utrikesministern:

Vad ämnar utrikesministern göra för att de allierade dels ska sluta bryta mot FN-direktiven om vapenembargo och dels sluta attackera civila?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:635 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 15 augusti

Svar på fråga

2010/11:635 Övergrepp i Libyen och brott mot FN-direktiven

Utrikesminister Carl Bildt

Björn Söder har frågat mig vad jag ämnar göra för att ”mina allierade” dels ska sluta bryta mot FN-direktiven om vapenembargo och dels sluta attackera civila. Frågorna är ställda mot bakgrund av uppgifter om att Natoländer har försett libyska rebeller med vapen samt att rebeller har begått övergrepp mot civila.

Inom ramen för den FN-mandaterade operationen till skydd för civila ger säkerhetsrådsresolution 1973 vissa möjligheter till undantag från det vapenembargo mot Libyen som etablerades genom resolution 1970. De länder som deltar i operationen förutsätts givetvis agera i enlighet med de aktuella säkerhetsrådsresolutionerna, en ståndpunkt som Sverige företräder i alla relevanta sammanhang.

EU:s utrikesråd antog den 18 juli rådsslutsatser som bland annat underströk vikten av att det nationella övergångsrådet (NTC) tar sitt ansvar för att upprätthålla lag och ordning i de delar av Libyen som NTC kontrollerar. Slutsatserna påminner också om vikten av att NTC utreder anklagelser om övergrepp mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Det är samtidigt viktigt att understryka att den absoluta merparten av de övergrepp som begåtts mot den libyska civilbefolkningen utförts av regimen, vilket har tydliggjorts av bland andra ICC och den undersökningskommission som FN:s råd för mänskliga rättigheter har etablerat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.