Övergrepp i Bangladesh

Skriftlig fråga 2019/20:79 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-10-01
Överlämnad
2019-10-02
Anmäld
2019-10-03
Sista svarsdatum
2019-10-09
Svarsdatum
2019-10-11
Besvarad
2019-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sedan några år tillbaka ökar kränkningarna av mänskliga rättigheter i Bangladesh, och det demokratiska utrymmet minskar. Hot och våld mot oppositionella och människorättsförsvarare har ökat.

Situationen för kvinnor och barn i Bangladesh är svår på många sätt. Kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR) påverkas av ojämställdhet och utbrett könsbaserat våld. Exempelvis är 14 procent av mödradödligheten en direkt orsak av våld mot kvinnor.

Särskild uppmärksamhet förtjänar det brutala sexuella våldet. Enligt människorättsorganisationen Rights har det åren 2001–2018 begåtts mer än 13 000 våldtäkter, varav mer än 2 500 var gängvåldtäkter. Nästan 7 000 av de som våldtagits var barn

Under första halvåret i år har 630 kvinnor rapporterats våldtagna, och 37 kvinnor mördades efter att de våldtagits. Lika förskräckande är siffrorna över mördade och torterade barn. Första halvåret uppges 895 barn ha fått utstå olika former av tortyr, av dessa mördades 194. Uppgifterna kommer från Ain o Salish Kendra (ASK), en människorättsorganisation som stöds av Sida och jobbar för att stärka kvinnors och barns rättigheter samt motverka våld mot kvinnor, bland annat genom att erbjuda skyddat boende och rättshjälp för våldsutsatta kvinnor. Mörkertalet kan vi bara föreställa oss.

Siffrorna är förskräckande. Sverige har sedan 1971 utvecklingssamarbete med Bangladesh. I den senaste strategin fokuseras på stöd som ska bidra till att stärka såväl offentliga institutioner som civilsamhällets arbete för att minska våldet mot kvinnor. Gott så, men den senaste statistiken visar att vi behöver göra mer för att kvinnor och barn inte ska våldtas och mördas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur kan Sveriges utvecklingssamarbete bidra till att stoppa det utbredda våldet mot kvinnor och barn i Bangladesh?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:79 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:79 av Anders Österberg (S)
Övergrepp i Bangladesh

Anders Österberg har frågat mig hur Sveriges utvecklingssamarbete kan bidra till att stoppa det utbredda våldet mot kvinnor och barn i Bangladesh.

Situationen för kvinnor och barn i Bangladesh är oroande, även om kvinnors ställning gradvis har stärkts. Omfattande könsbaserat våld förekommer i Bangladesh, delvis relaterat till de många barnäktenskapen, och utgör ett allvarligt hot mot kvinnors och flickors säkerhet. Kvinnor och tonårsflickor i flyktinglägren i Cox’s Bazar tillhör de allra mest utsatta. De offentliga institutionerna är svaga och respekten för de mänskliga rättigheterna är bristfällig.

Kvinnor och barns situation står i fokus för det svenska utvecklingssamarbetet med Bangladesh. Det syftar bland annat till att stärka kapaciteten hos offentliga institutioner och det civila samhället att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor, inklusive barnäktenskap, samt att arbeta för ökat ansvarsutkrävande.

Under perioden 2017-2022 ger Sverige bilateralt stöd med 25 mkr till organisationen Bangladesh Mohila Parsihad i dess arbete för att motverka all form av könsdiskriminering och våld mot kvinnor; med 49 mkr till organisationen Manusher Jonno Foundation för att förebygga och motverka könsrelaterat våld inklusive barnäktenskap och våld i hemmet; med 10 mkr till människorättsorganisationen Ain o Salish Kendra (ASK) för att bl.a. barn i ökad utsträckning kan åtnjuta sina rättigheter; samt med 49,5 mkr till organisationen Reproductive Health Services, Training and Education Programme (RHSTEP) för att förbättra kvinnors samt unga flickor och pojkars tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Sverige bidrar också genom Plan International till en lokal myndighet i Kurigram med 38 mkr för att få slut på barnäktenskap genom kunskapshöjande insatser och kapacitetsstöd till såväl kvinnor och flickor som män och pojkar. År 2018 anslog Sverige 300 mkr under tre år till flyktinglägren i Cox’s Bazar, med särskilt fokus på kvinnor och barn.

Sverige verkar också inom FN. I maj 2018 rekommenderade Sverige bland annat Bangladesh att vidta åtgärder mot barn- och tvångsäktenskap genom en omformulering av lagen. Dessutom lämnar Sverige ett stöd till UNFPA för att bygga upp barnmorskeyrket från grunden och stärka dialogen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Därtill går svenskt stöd via UNDP bland annat till den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter.

Sverige har lyft frågorna i samtal på regeringsnivå. Ambassaden i Dhaka arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter i Bangladesh. Sverige för en löpande dialog med regeringsföreträdare och civilsamhällesrepresentanter på plats i landet. Även EU tar regelbundet upp frågorna.

Behoven är stora och vi ser kontinuerligt över möjligheter att förstärka arbetet mot könsbaserat våld i Bangladesh.

Stockholm den 11 oktober 2019

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.