Ottawakonventionen

Skriftlig fråga 2001/02:856 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-08
Anmäld
2002-03-12
Besvarad
2002-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2001/02:856

av Berit Jóhannesson (v) till utrikesminister Anna Lindh om Ottawakonventionen

Sverige är ett av de länder som har skrivit under Ottawakonventionen.

Denna konvention innebär också för de undertecknande länderna att de förbinder sig att få fler länder att ansluta sig till konventionen.

Vad jag förstår har Sveriges hittillsvarande hållning varit att ta upp frågan på dagordningen i de fall samtal planerats med land som ännu ej skrivit på avtalet. Detta är i och för sig gott, men samtidigt ett icke tillräckligt aktivt agerande för att sprida konventionen.

Det har stor betydelse att fler länder ansluter sig till Ottawakonventionen, därför borde det, enligt min mening, vara ett mer aktivt arbete, jämfört med det sätt som Sverige i dag arbetar.

Jag anser att det borde vara en fråga värd att mer aktivt arbeta med, t.ex. på sätt som Sverige arbetat med provstoppsavtalet CTBT.

Jag vill fråga utrikesminister Anna Lindh:

Vad avser ministern att göra för att sprida Ottawakonventionen på ett mer aktivt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:856 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2001/02:856 om Ottawakonventionen

Utrikesminister Anna Lindh

Berit Jóhannesson har frågat mig om vad Sverige gör för att sprida Ottawakonventionen på ett mer aktivt sätt.

Ottawakonventionen förbjuder användning, lagring, produktion och överföring av antipersonella minor. Sverige har redan från början stött konventionens syfte och innehåll och ratificerade den 1998.

Sverige är en stark pådrivare för att nedrustnings- och icke-spridningsfrågor ska regleras genom rättsligt bindande och multilaterala instrument. Sverige arbetar aktivt både för att stärka befintliga avtal och konventioner och för att fler stater ska ansluta sig. Detta gäller såväl Ottawakonventionen som andra viktiga konventioner, t.ex. icke-spridningsfördraget (NPT) och provstoppsavtalet (CTBT).

Regeringen tar ständigt upp dessa frågor i bilaterala kontakter och i internationella forum. Vi arbetar dels, i frågor om kärnvapennedrustning, inom den s.k. Ny Agenda-koalitionen som består av ett antal alliansfria länder från samtliga kontinenter, och dels inom ramen för EU. Samtliga EU:s medlemsstater är engagerade för att öka anslutningen till nedrustnings- och icke-spridningskonventionerna och ger ett mycket tydligt politiskt budskap om detta, både när EU:s ordförandeskap möter stater som ännu inte är parter och genom upprepade demarscher. Speciellt för Ottawakonventionen är att EU prioriterar finansiellt stöd till de stater som är parter, vilket även fungerar som ett ytterligare incitament för anslutning.

Sverige kommer att fortsätta arbeta aktivt för att öka anslutningen till konventionen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.