Oskäliga avgifter vid annonsering av bostäder

Skriftlig fråga 2018/19:873 av Angelica Lundberg (SD)

Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

När man i dag som bostadssäljare anlitar en mäklare för att sälja sin bostad är det mäklaren som ansvarar för annonseringen. Sättet mäklarna marknadsför en bostadsförsäljning på har förändrats rejält under de senaste 20 åren. Förr lade man in annonser i olika papperstidningar och satte upp till-salu-skyltar utanför bostaden. Nu när datorer och digitaliseringen tagit över mer och mer så har de flesta mäklarbyråerna dragit ner på annonseringen i papperstidningar och ökat den digitala annonseringen istället. Här har Hemnet.se en närmast monopolliknande ställning. Alla mäklarbyråer betalar en abonnemangsavgift till Hemnet för att få annonsera där. Försök har gjorts för att bryta Hemnets särställning, till exempel med Blocket bostad, men dessa har misslyckats. Den främsta anledningen får antas vara att de två stora mäklarfirmorna Svensk Fastighetsförmedling och Swedbankägda Fastighetsbyrån, som var med och startade Hemnet och tidigare också var majoritetsägare, inte velat medverka. Det senaste försöket - Bomero, som samlar en tredjedel av marknaden, är precis i sin uppstart och utgången är i dagsläget oviss. 

Det unika med Hemnet är också att det är mäklaren som har ett avtal med företaget men det är slutkunden, det vill säga bostadssäljaren, som faktureras. Detta innebär att Hemnet kan använda sig av oskälig prissättning utan att den som betalar kan påverka, något som förstås är mycket olyckligt. Det rimliga vore istället att det var mäklaren som hade huvudavtalet som också fakturerades. Priserna höjs stadigt för annonser på Hemnet och så sent som 1 juli 2019 gick priserna upp igen. Hemnet tar nu ut en annonskostnad på upp till 2900 kr, att jämföra med en annons på Blocket bostad som kostar 125 kr. Snittpriset för en vanlig villa är 1900 kr på Hemnet, då ska man komma ihåg att allt arbete med annonsen görs av mäklaren. Hemnet gjorde efter förra prishöjningen 2017, en rekordvinst och bolagets intäkter ökade då med 27 procent till 323 miljoner kronor.

Situationen för konsumenterna är således ohållbar och min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är därför;

Vad avser statsrådet att göra för att förbättra för konsumenterna och säkerställa att bostadssäljare inte drabbas av oskäliga avgifter vid annonsering?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-08-05 Överlämnad: 2019-08-06 Besvarad: 2019-08-20 Sista svarsdatum: 2019-08-20 Anmäld: 2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga