Öresundsuniversitetet

Skriftlig fråga 2004/05:321 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-11
Anmäld
2004-11-11
Besvarad
2004-11-17
Besvarad
2004-11-18
Svar anmält
2004-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 november

Fråga 2004/05:321

av Christer Nylander (fp) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky om Öresundsuniversitetet

I Öresundsregionen samarbetar 14 universitet och högskolor inom ramen för Öresundsuniversitetet. Totalt innebär detta att 140 000 studenter, 6 500 doktorander och 10 000 forskare knyts närmare varandra till nytta för både den akademiska världen som samhället i dess helhet.

Detta samarbete är mycket fruktbart och har en mycket stor potential för fortsatt utveckling. Redan nu står lärosätena i Öresundsregionen sig väl i internationell jämförelse, man ligger på femte plats i Europa när det gäller publicerade vetenskapliga artiklar.

Under de sju år som samarbetet funnits har antalet studenter som studerar på andra sidan sundet ökat från ett tjugotal till i dag runt 3 000. Men precis som för Öresundsintegrationen i allmänhet drabbar Öresundsuniversitetet av de barriärer som finns mellan Sverige och Danmark. För att fullt ut få förutsättningar att dra nytta av samarbetets dynamik måste ett antal barriärer rivas.

Den svenska högskolemomsen är en barriär som krånglar till samarbetet. Ett annat problem är att olika tidpunkter för beslut om finansiering av forskningsprojekt skiljer sig åt på den svenska och danska sidan vilket försvårar gemensamma projekt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att riva barriärer för fortsatt utveckling av Öresundsuniversitetet.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:321 besvarad av

den 17 november

Svar på fråga 2004/05:321 om Öresundsuniversitetet

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Christer Nylander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att riva barriärer för fortsatt utveckling av Öresundsuniversitetet.

Inledningsvis vill jag påpeka att regeringen verkar för att universitet och högskolor ska ha goda förutsättningar för att bedriva gränsöverskridande samarbete. Inom grundutbildningen har regeringen som mål att öka den internationella rörligheten. Ökad rörlighet och ökade kontakter med omvärlden förväntas bidra till utveckling av utbildningens kvalitet och främjande av kulturell förståelse. Internationellt rörliga studenter med goda språkkunskaper och vana att verka i internationella miljöer blir attraktiva på arbetsmarknaden.

Det akademiska samarbetet inom Öresundsregionen är omfattande. År 1997 slöts ett avtal mellan 14 lärosäten i Öresundsregionen, fyra på den svenska sidan och tio på den danska sidan, om ett ökat samarbete mellan lärosätena. Öresundsuniversitetet är det samlande namnet på detta samarbete inom utbildning och forskning @ som också innefattar samarbete med näringsliv, myndigheter och andra organisationer i regionen. I dag omfattar Öresundsuniversitetet 140 000 studenter och mer än 12 000 forskare. Såväl inom ramen för det nordiska samarbetet som inom EU arbetar Sverige och övriga länder för att underlätta rörlighet och samarbete över gränserna. Regelverk anpassas och olika stimulansåtgärder initieras för att åstadkomma detta. Dock finns givetvis olikheter mellan de nationella regelverken.

Beträffande de exempel som Christer Nylander pekar på som barriärer för samarbete gäller följande.

Den svenska så kallade högskolemomsen är ingen extra skatt på högskoletjänster, utan endast ett schablonmässigt påslag för moms på sådana varor och tjänster som lärosätena finansierar med icke statliga medel. Om inte högskolemomsen togs ut skulle staten subventionera projekt som finansieras av andra än staten. Högskolemomsen medför att den samlade kostnaden för projekt som finansieras av andra än staten blir rättvisande. Det är för närvarande inte aktuellt att förändra systemet med så kallad högskolemoms.

Tidpunkten för ansökningar och beslut om forskningsbidrag från olika forskningsfinansiärer, till exempel Vetenskapsrådet, beslutas av dessa myndigheter själva.

Viktiga mål för den svenska regeringen inom ramen för det internationella samarbetet är att undanröja hinder och stimulera olika former av samarbete över gränserna. Denna ambition ligger fast och kommer även fortsättningsvis att prägla Sveriges arbete inom det europeiska och nordiska samarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.