Öresundsintegration

Skriftlig fråga 2015/16:1312 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-01
Överlämnad
2016-06-02
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08
Besvarad
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utrikesminister Margot Wallström har nu tagit över ansvaret för Nordensamarbetet. Det är ett viktigt uppdrag, och jag ser fram emot att få reda på hur utrikesministern ser på den så viktiga Öresundsintegrationen.

Öresundsregionen är Nordens största samarbetsregion. Totalt bor ungefär 3,8 millioner människor i regionen. Varje dag pendlar ca 20 000 personer över Sundet. I Öresundsregionen produceras 26 procent av Sveriges och Danmarks samlade bnp. Här finns tolv universitet, 155 000 studenter och 12 000 forskare.

År 2013 beslutade de nordiska ministrarna att upprätta ett gränshinderråd med uppdrag att främja den fria rörligheten inom Norden för människor och företag. Förra året påbörjades den verksamheten. Det är ett sent men välkommet initiativ. Resultatet kommer att vara upp till våra nordiska regeringar att nu leverera. Vi ser fram emot fortlöpande rapportering från regeringen om de framgångar som Gränshinderrådet kommer att åstadkomma. 

Som ansvarig minister går det inte att bortse från att införandet av gränskontroller och id-kontroller innebär stora utmaningar för Öresundsregionen. För kollektivtrafikmyndigheter, transportföretag och alla de människor som pendlar. De fördelar som Öresundsregionen upparbetat riskerar att försämras. Näringslivet i södra Sverige har Öresundsförbindelsen som ett naturligt och vardagligt nav.

Min fråga till utrikesministern är således:

 

På vilket sätt arbetar ministern och regeringen för att fortsätta värna Öresundsintegrationen samtidigt som ordning och säkerhet upprätthålls? 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1312 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1312 av Sofia Damm (KD) Öresundsintegration

Sofia Damm har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen arbetar för att fortsätta värna Öresundsintegrationen samtidigt som ordning och säkerhet upprätthålls.

Det nordiska samarbetet är ett viktigt och prioriterat område. Vi har en lång och god tradition av samarbete i Norden och i våra bilaterala relationer till Danmark. Vi för därför täta dialoger såväl inom ramen för det Nordiska ministerrådet som med våra danska kollegor. Den breda samsyn som råder i många frågor mellan de nordiska länderna skapar goda förutsättningar för samarbete på många områden. Vårt samarbete omfattar idag nästan alla politikområden, och vi arbetar kontinuerligt för att lösa gränshindersfrågor, bland annat inom ramen för gränshinderrådet.

Den aktuella flyktingkrisen har satt press på den fria rörligheten i Norden. Krisen har inneburit stora utmaningar för allmän ordning och säkerhet. De nordiska regeringarna har inom ramen för sina internationella förpliktelser infört nödvändiga åtgärder för att hantera den svåra situationen på ett ansvarsfullt vis. För Sveriges del består dessa åtgärder i användning av två tillfälliga verktyg - återinförd gränskontroll vid inre gräns och transportörers kontroll av att resenärer i viss trafik över gränsen till Sverige från Danmark innehar giltig identitetshandling. De nordiska samarbetsministrarna har även gett Nordiska ministerrådets generalsekreterare i uppdrag att fortlöpande analysera hur de tillfälliga gränskontrollerna har påverkat den fria rörligheten i Norden samt vilka konsekvenser detta har för bland annat arbetsmarknaden, ekonomin och investeringar.

Omständigheterna som ligger till grund för införandet av såväl tillfällig gränskontroll vid inre gräns som transportörernas ID-kontroller är extraordinära. Att de införda åtgärderna leder till vissa negativa effekter i Öresundsregionen är tyvärr en oundviklig följd av den uppkomna situationen. På grund av flyktingsituationen är trycket på våra svenska myndigheter fortsatt högt, och allmän ordning och inre säkerhet måste alltjämt kunna upprätthållas. Regeringen är samtidigt mån om att värna den fria rörligheten och det nordiska samarbetet. Det är därför angeläget att kontrollerna i samband med inresa till Sverige i så liten utsträckning som möjligt ska störa integrationen i Öresundsregionen, utan att det påverkar de avsedda effekterna med kontrollerna.

Stockholm den 8 juni 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.