Till innehåll på sidan

Ordningsvakter med kopplingar till nazistiska organisationer

Skriftlig fråga 2018/19:424 av Linda Westerlund Snecker (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-19
Överlämnad
2019-03-20
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-03-27
Sista svarsdatum
2019-03-27
Besvarad
2019-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På grund av den ökade otryggheten har många kommuner, landsting och köpcentrum upphandlat ett flertal ordningsvakter och väktare som ska se till att allmänheten kan vistas tryggt på de bevakade platserna. Säkerhetsbranschen omsätter 57 miljarder kronor per år, och stora delar betalas av gemensamma skattemedel. Dessvärre har den upplevda tryggheten inte ökat.

Expressen har avslöjat att 170 personer som arbetar som ordningsvakter har stark koppling till olika nazistiska organisationer. Att tillhöra en extremistisk miljö med åsikter som syftar till att förgöra den demokrati som vi alla lever i och samtidigt arbeta som ordningsvakt är helt oacceptabelt. Vänsterpartiet har tidigare väckt frågan om rättsväsendets rasprofilering och om ordningsvakters korta utbildning. Som om inte detta vore nog problematiskt visar det sig nu också att vissa personer i säkerhetsbranschen har en koppling till nazistiska organisationer. Det är uppenbart att det måste ske stora förändringar av säkerhetsbranschen. Det krävs alltifrån garantier för att de personer som anställs står upp för alla människors lika värde, mänskliga rättigheter och likabehandling till att ordningsvakternas regelverk uppdateras.

Om säkerhetsbranschen inte kan ta ansvar för att upprätthålla ett förtroende för branschen hos allmänheten bör staten överväga att ta över ansvaret för ordningsvakterna. Ett förstatligande av trygghetstjänster ger helt andra verktyg för att kontrollera och effektivisera trygghetsupplevelsen.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av att ett betydande antal ordningsvakter visat sig ha kopplingar till nazistiska organisationer?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:424 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/01092/Pol

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:424 av Linda Westerlund Snecker (V)

Ordningsvakter med kopplingar till nazistiska organisationer

Linda Westerlund Snecker har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta med anledning av att ett betydande antal ordningsvakter visat sig ha kopplingar till nazistiska organisationer.

Ordningsvaktens huvuduppgift är att medverka till att upprätthålla allmän ordning. Ordningsvakter ska vara ett komplement till polisen som har det primära ansvaret för att upprätthålla den allmänna ordningen. Det är Polismyndigheten som utbildar och förordnar ordningsvakter. Om det finns särskilda skäl får utbildningen bedrivas av någon som har fått tillstånd av Polismyndigheten. För att förordnas som ordningsvakt krävs att personen genomgår föreskriven utbildning och att personen med hänsyn till laglydnad och övriga omständigheter är lämplig. Av Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ordningsvakter framgår att man vid prövningen hämtar in uppgifter från misstanke- och belastningsregister. När det gäller lämplighetsprövningen kan även bl.a. beaktas personliga egenskaper och mognad eller om det framkommit någon annan omständighet som har betydelse vid bedömningen av om sökanden kommer att utföra arbetsuppgifterna på ett godtagbart sätt. Polismyndigheten prövar även löpande en ordningsvakts lämplighet för uppdraget. Om Polismyndigheten upptäcker att en ordningsvakt har brutit mot kravet på laglydnad och lämplighet får myndigheten återkalla ordningsvaktsförordnandet.

Polismyndigheten har inkommit med en hemställan till Justitiedepartementet om att det bör göras en översyn av regelverket om ordningsvakter. Polismyndighetens uppfattning är att dessa författningar behöver moderniseras, bl.a. på grund av den utökade användningen av ordningsvakter.

Ordningsvakter är en viktig del i trygghetsskapandet och det är av yttersta vikt att allmänheten har förtroende för ordningsvakter. Jag delar Polismyndighetens uppfattning att regelverket om ordningsvakter är föråldrat och det är viktigt att det nu görs en bred översyn så att vi kan se vilka behov som finns och hur de kan tillgodoses. Regeringen kommer därför att tillsätta en utredning för att se över regelverket om ordningsvakter. En sådan utredning kan bl.a. behöva titta på frågor som rör arbetsuppgifter, befogenheter och utbildning.

Stockholm den 26 mars 2019

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.