orättvisa mobiltelefonkostnader

Skriftlig fråga 2003/04:286 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-18
Anmäld
2003-11-18
Besvarad
2003-11-26
Svar anmält
2003-11-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2003/04:286

av Åsa Torstensson (c) till statsrådet Ulrica Messing om orättvisa mobiltelefonkostnader

I stora delar av Sverige är täckningen för mobiltelefoni otillräcklig. I Tornedalen är detta ett inte alltför ovanligt förekommande problem. Det är också så att täckningen för mobiltelefoni i många fall är bättre på den finska sidan av gränsen. Detta innebär att personer som befinner sig på den svenska sidan av gränsen ofta enbart nås av den täckning som finns på den finska sidan. Detta betyder i sin tur att en person i Sverige som ringer från en mobiltelefon med svenskt abonnemang till en annan telefon i Sverige med svenskt abonnemang ändå måste betala för ett utlandssamtal. Det betyder också att samma person vid inkommande mobilsamtal måste betala för den extra kostnad som uppkommer på grund av "utlandssamtalet". Precis samma problem finns i de trakter som gränsar mot Norge.

Därför blir min fråga:

Vad avser statsrådet att göra för att personer som befinner sig i gränstrakter med dålig "svensk" mobiltelefontäckning ska slippa få extra kostnader för sina mobiltelefonsamtal?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:286 besvarad av

den 26 november

Svar på fråga 2003/04:286 om orättvisa mobiltelefonkostnader

Statsrådet Ulrica Messing

Åsa Torstensson har frågat mig vad jag avser att göra för att personer som befinner sig i gränstrakter med dålig "svensk" mobiltäckning ska slippa få extra kostnader för sina mobilsamtal.

Först och främst vill jag säga att jag har förståelse för om det finns en besvikelse över att operatörernas mobiltäckning inte alltid lever upp till de förväntningar som kan finnas och att detta kan vålla bekymmer av det slag som finns längs den finsk-svenska gränsen. I takt med att mobil kommunikation blivit en alltmer etablerad del av människors liv finns det en förväntan att fullgod täckning för GSM-systemet ska finnas där man befinner sig.

Post- och telestyrelsen, PTS, använde sig av tillståndsvillkor i samband med att tillstånd för bland annat mobila teletjänster för GSM meddelades. Enligt dessa ska de tillståndshavare med GSM 900 (Tele 2, Telia och Vodafone) täcka minst sträckningen av de vägar i Sverige som den 31 december 1990 klassades som Europavägar samt tätorter som vid samma tidpunkt hade mer än 10 000 invånare. Utöver de fastställda kraven, bygger dessa tre GSM-tillståndshavare ut mobilnäten på kommersiell grund.

Det som händer när en telefon kopplar upp sig mot en viss operatörs nät är att telefonen känner av vilken sändare som är starkast just där vid det tillfället oavsett landgränser. Effekten kan då bli att en sändare i en operatörs nät kan "överrösta" en annan svagare i en annan operatörs nät.

Vad jag kan konstatera är att för sina egna utgående samtal kan man alltid själv göra de inställningar i telefonen som krävs för att välja vilken operatör man ska vara uppkopplad mot. Vid inkommande samtal är det din operatör som kan erbjuda att spärra vissa samtal, till exempel utlandssamtal från din telefon, åt dig som abonnent.

Avslutningsvis tycker jag att det är viktigt att också framhålla fördelarna med att operatörernas respektive täckning är överlappande. Detta kan exempelvis vara av betydelse vid nödsamtal.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.