Oppositionella röster i Ryssland

Skriftlig fråga 2018/19:863 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-08-02
Överlämnad
2019-08-02
Besvarad
2019-08-16
Sista svarsdatum
2019-08-16
Svarsdatum
2019-08-16
Anmäld
2019-08-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I det alltmer auktoritära Ryssland har otaliga attacker och mord på oppositionella, människorättsförsvarare och journalister skett under senare år. Mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov på öppen gata 2015 har bidragit mer än kanske något annat fall till att sprida rädsla och tysta oppositionella röster i Ryssland.

Mordutredningen och rättsprocessen, där fem personer dömdes för att ha utfört mordet, har av internationella bedömare konstaterats vara ofullständiga och undermåliga. Således har vi fortfarande inte fått klarhet i hur mordet begicks och vem som låg bakom det.

Ryska aktivister, den amerikanska kongressen, Europarådets parlamentariska församling och OSSE:s parlamentariska församling har uppmanat ryska myndigheter att samarbeta med det internationella samfundet och genomföra en ny fullständig utredning av fallet och se till att både utförare och beställare bakom mordet ställs inför rätta.

Detta är viktigt inte bara för Boris Nemtsovs efterlevande, utan också för att försvara ryska medborgares demokratiska rättigheter och motverka straffriheten för angrepp på oppositionella.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

Vad avser ministern att göra inom internationella organ som EU och FN för att förmå Ryssland att återuppta utredningen av mordet på Boris Nemtsov och på andra sätt motverka straffrihet för attacker på oppositionella?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:863 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:863 av Margareta Cederfelt (M) Oppositionella röster i Ryssland

Margareta Cederfelt har frågat mig om vad jag avser göra för att förmå Ryssland att återuppta utredningen av mordet på Boris Nemtsov och motverka straffrihet för attacker på oppositionella.

Låt mig först säga att det är med stor oro vi följer den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland, där oppositionella systematiskt hindras att verka. Det senaste exemplet är de stundande regionalvalen i Ryssland där oppositionspolitiker har nekats att kandidera. Folkliga protester och missnöjesyttringar mot detta har besvarats med massgripanden och övervåld. Jag har själv kommenterat detta offentligt och uppmanar fortsatt ryska företrädare att garantera invånarnas rättigheter, inklusive rätten till fria och rättvisa val, i enlighet med Rysslands egen konstitution och internationella åtaganden.

När jag själv besökte Moskva i februari 2017 var straffrihet ett centralt tema under mitt möte med representanter för civilsamhället. Det är tydligt att problematiken med straffrihet är utbredd i Ryssland. Mordet på Boris Nemtsov är ett av flera fall som belyser detta. Mordutredningen och rättsprocessen, där fem personer har dömts för att ha utfört mordet, har, precis som Margareta Cederfelt beskriver, av internationella bedömare konstaterats vara ofullständig. Mordet på journalisten Anna Politkovskaja och förföljelser och mord på hbtq-personer i Tjetjenien är ytterligare exempel på straffrihet i Ryssland och tydliga symptom på den omfattande rättslöshet som råder i landet.

Vi följer utvecklingen i Nemtsovs fall noga genom vår ambassad i Moskva och har anslutit oss till EU:s uppmaningar till en grundlig utredning. Vi fortsätter att uppmärksamma Nemtsovs gärning; bland annat deltar ambassaden i Moskva årligen i en ceremoni till hans minne.

Sverige för en principfast politik gentemot Ryssland och uppmanar konsekvent Ryssland att uppfylla sina åtaganden om mänskliga rättigheter. Häri utgör ett fungerande rättssamhälle byggt på rättsstatens principer om självständigt verkande institutioner en central del. I bilaterala kontakter med ryska företrädare liksom i multilaterala fora, såsom OSSE och Europarådet, framför Sverige krav på oberoende rättsskipning.

Jag vill också understryka betydelsen av Sveriges stöd till det civila samhället i Ryssland. Sverige ger ett omfattande stöd till kontakter mellan det svenska civilsamhället och det ryska civilsamhället, vilket är en viktig del av arbetet för att stödja demokratisk utveckling och bidra till ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.

Stockholm den 16 augusti 2019

Margot Wallström

–

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.