Ökningen av kontokortsbedrägerier

Skriftlig fråga 2008/09:303 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 25 november

Fråga

2008/09:303 Ökningen av kontokortsbedrägerier

av Ameer Sachet (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Antalet bedrägerier med kontokort har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt nya siffror har dubbelt så många blivit utsatta för kortbedrägerier i år jämfört med för två år sedan. Fram till oktober i år registrerade polisen ca 15 200 fall av databedrägerier där någon blivit av med pengar vid köp via nätet, utsatts för så kallad skimning eller när någon stulit kortuppgifter och använt dem för att få ut pengar. För två år sedan registrerades 5 400 fall av motsvarande bedrägerier.

Kortbedragare har lyckats göra falska bankkort genom att manipulera kortterminaler i butiker. De har både lyckats kopiera magnetremsan och komma över koderna till korten. Men varken banker eller kortföretag förefaller villiga att tala om eller finna lösningar på problemet.

Statens kriminaltekniska laboratorium får varje år in 15–20 fall som handlar om skimning, alltså olaglig kopiering av kortens information. En stor del av fallen kommer dock aldrig till SKL utan stannar hos den lokala polisen. Tidigare var det framför allt bankomater som utsattes för skimning. Ligorna satte upp en extra avläsare där kunderna stoppar in sina kort och en kamera som registrerade tangentbordet där koderna slås in. På senare tid har det dykt upp fler fall där kundterminaler inne i butikerna och även bensinautomater har blivit utsatta. Även utrustning för att läsa av terminalerna på distans har börjat användas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bryta den starkt uppåtgående kurvan av databedrägerier med kontokort inblandade?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2008-11-25 Anmäld: 2008-11-25 Besvarad: 2008-12-03 Svar anmält: 2008-12-03
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2008-12-03)