Ökat antal konkurser

Skriftlig fråga 2012/13:649 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Besvarad
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 juli

Fråga

2012/13:649 Ökat antal konkurser

av Hannah Bergstedt (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Kredit- och företagsupplysningsföretaget UC har publicerat konkursstatistik för första halvåret 2013. För det första halvåret noteras 3 810 företag i konkurs, en ökning med 11 procent jämfört med samma period 2012. För juni uppgick ökningen till 5 procent. Regeringens oförmåga att hantera lågkonjunkturen och felaktiga budget för 2013 leder till fortsatt höga konkursnivåer. Främst är det företag verksamma inom information och kommunikation, privata tjänster och transport som drabbats extra hårt i år. Framtidsutsikterna är mycket osäkra då förutsättningarna för svenskt näringsliv i hög grad avgörs av den ekonomiska politiken och av utvecklingen i vår omvärld.

Konkursnivån i år är densamma som 2009 och därmed den högsta under en tioårsperiod. Därmed är den också den högsta under den borgerliga regeringsperioden. Detta trots olika skattesänkningar och skatteavdrag som statsrådet sett som universalmedicin mot varjehanda problem för företagen. Recept och mediciner som inte fungerar brukar av läkare ändras eller bytas ut. Statsrådet förordar i stället ännu större doser för att dopa ekonomin inför valet.

Genom vilka andra åtgärder än skattesänkningar och skatteavdrag avser näringsministern att hejda konkursvågen?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:649 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:649 Ökat antal konkurser

Näringsminister Annie Lööf

Hannah Bergstedt har frågat mig genom vilka andra åtgärder än skattesänkningar och skatteavdrag jag avser att hejda konkursvågen.

Låt mig först understryka att jag känner starkt för de företagare som drabbas av effekterna av konjunkturen och tvingas till konkurs. Det är genom att stärka näringslivsklimatet och entreprenörskap som vi får fler och växande företag. Det är en politik som står högt på regeringens agenda och där vi tar tag i situationen på största allvar.

Regeringen bedriver en aktiv politik inom flera politikområden för att skapa goda förutsättningar för näringslivet och näringslivets omställningsförmåga. Inom näringspolitiken har regeringen tagit och tar fortlöpande fram en stor mängd initiativ, i syfte att stärka företagsklimatet och därmed svenska företags konkurrenskraft, vilket på sikt minskar riskerna för konkurser. Det handlar om flera viktiga åtgärder som gagnar näringslivets långsiktiga konkurrenskraft, till exempel införandet av ett investeraravdrag, investeringar i infrastruktur, förenklade regelverk, ökade resurser till forskning och utbildning, innovationsfrämjande åtgärder för tillgång till riskvilligt kapital, och nog så viktigt, sänkt bolagsskatt.

Vidare arbetar flera myndigheter och bolag med tillväxtfrämjande insatser. Ett av tre målområden för Tillväxtverkets verksamhet är att främja företags tillväxt. Detta omfattar 15 olika program. Stöd till produktutveckling av varor/tjänster och stöd till kompetensutveckling för tillväxt i småföretag är ett par teman inom denna verksamhet. Även Verket för innovationssystem verkar genom ett flertal program och insatser för nyttiggörande av forskning i syfte att uppnå hållbar tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Almi Företagspartner AB arbetar med finansiering och rådgivning till företag i olika utvecklingsfaser. De har flera produkter och erbjudanden anpassade för att stödja företag som vill växa. Bland annat finns expansionslån, företagscoaching, mentorskapsprogram, metodstöd för affärsutvecklingsprocesser samt en rad erbjudanden för utveckling i tidig fas, till exempel såddkapital och inkubation.

Antalet nystartade företag ökar trendmässigt över tid. De senaste tio åren (2002–2012) har antalet nystartade företag ökat med 64 procent.

Sammanfattningsvis bedriver regeringen en politik som syftar till stabila villkor för företagande och underlättar en hög förnyelse- och omställningsförmåga. Detta är den grund vi måste stå på för att möta de utmaningar, men även de möjligheter, som den internationella ekonomiska krisen skapat.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.