Ökad trygghet i skolan

Skriftlig fråga 2017/18:916 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-28
Överlämnad
2018-02-28
Anmäld
2018-03-01
Svarsdatum
2018-03-07
Sista svarsdatum
2018-03-07
Besvarad
2018-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Under hösten 2017 har vi sett flera exempel på allvarliga hot och våld riktat mot lärare. Ett par exempel, från Expressen (den 15 februari 2018):

Den 4 oktober: En lärare försöker avstyra bråk mellan elever. En elev svarar med att hänga sig kring lärarens nacke och boxar mot nacken flera gånger. ”Jag kan inte jobba på grund av det som hände”, berättar läraren.

Den 27 oktober: En elev skriker och kastar pärlor i klassrummet. Vid tillsägelse börjar eleven slå och sparka på läraren.

Det här är två av ett trettiotal grova och fruktansvärda historier från lärare i Malmös skolor under hösten 2017. Detta är en arbetsmiljö som tyvärr är alltför vanlig i våra skolor och som inte skulle accepteras på någon annan arbetsplats.

Men i många skolor har detta under åren blivit gammal skåpmat. Enligt Arbetsmiljöverket är andelen grundskollärare som utsätts för hot och våld högre än genomsnittet för samtliga yrken.

Konsekvenserna av denna oacceptabla arbetsmiljö ser vi i sjunkande kunskapsresultat och lärare som ger upp och flyr från yrket.

Jag vill med anledning av detta fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad avser ministern att göra för att öka tryggheten i skolorna så att våra lärare och elever får en säkrare arbetsplats?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:916 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)




Svar på fråga 2017/18:920 av Erik Andersson (M)
Lärares arbetsmiljö samt 2017/18:916 av Betty Malmberg (M) Ökad trygghet i skolan

Erik Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att lärares arbetsmiljö förbättras vad gäller hot och våld. Betty Malmberg har frågat mig vad jag avser att göra för att öka tryggheten i skolorna så att våra lärare och elever får en säkrare arbetsplats.

Först vill jag understryka vikten av att all personal liksom alla barn och elever är trygga i skolan. Kränkningar, hot och våld mot personal eller barn och elever får aldrig accepteras. En trygg arbetsmiljö är en förutsättning för lärares arbete och i förlängningen barns och elevers lärande och utveckling. En god arbetsmiljö främjar också attraktionskraften i läraryrket. Erik Andersson har liksom jag själv tagit del av rapporter och undersökningar från t.ex. Lärarnas Riksförbund och Arbetsmiljöverket som ger anledning för skolan att uppmärksamma dessa frågor. Behovet av utvecklingsarbete i frågor om trygghet och studiero framgår även av rapporter ifrån OECD (Improving Schools in Sweden 2015) och Statens skolverk (Attityder till skolan 2015 och TALIS 2013).

Regelverket anger skyldigheter och ansvar i nämnda hänseenden. Arbetsmiljölagen ställer krav på arbetsgivaren när det gäller upprätthållande av en god arbetsmiljö. I arbetet mot kränkningar, hot och våld mot personal behövs väl fungerande rutiner som är kända av alla, rutiner som även innefattar skolans kontakter med socialtjänst och polis. Skolhuvudmannen har vidare enligt skollagen ett ansvar för att utbildningen utformas på ett sådant sätt så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Statens skolinspektion utövar i nära dialog med lärare och elever regelbunden tillsyn av skolans arbete med trygghet, studiero, normer och värden.

Regeringen har under mandatperioden genomfört flera åtgärder med målsättningen att alla ska vara trygga i den svenska skolan och att barn, elever, lärare och annan personal ska trivas med sitt arbete. Fler vuxna i skolan är avgörande för en trygg skola. Regeringen har därför gjort satsningar för fler anställda i t.ex. förskoleklass och lågstadiet, vilket bidragit till att totalt 20 000 fler personer (heltidstjänster) anställts i skolväsendet sedan läsåret 2014/15. Ytterligare åtgärder som regeringen har beslutat om är förordningen (2016:400) om statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser och för fortbildning när det gäller sådana insatser. Skolverket har också fått i uppdrag att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och främjande arbetet inom elevhälsan. Skolverket erbjuder inom de nationella skolutvecklingsprogrammen kompetensutveckling för lärare och annan personal i skolan bl.a. för arbetet med ökad trygghet och studiero (U2015/03844/S). Skolverket har också fått i uppdrag att utvärdera programmet Mentors in Violence Prevention vid användning i skolan (S2015/02414/JÄM). Syftet är att undersöka om programmet leder till förändring av stereotypa könsnormer som kopplar samman maskulinitet och våld och om programmet leder till förändring av attityder och beteende kopplat till pojkars våld.

Skolkommissionen påtalar i sitt slutbetänkande Samling för skolan – Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (SOU 2017:35) brister i trygghet och studiero. Betänkandet framhåller i linje med forskning på området vikten av ett främjande och ett förebyggande arbete – ett arbete för att undvika att det går så långt som till kränkningar, hot och våld. Regeringen har därför beslutat att ge Skolverket uppdraget att kartlägga hur ordningsregler och disciplinära åtgärder används inom skolan, samt lämna förslag till åtgärder i syfte att uppnå en skolmiljö präglad av trygghet och studiero (U2017/05037/S).

Detta är några av de initiativ som regeringen har tagit för att förbättra lärares arbetsmiljö samt öka tryggheten i skolan.

Stockholm den 7 mars 2018

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.