Ökad problematik med droger

Skriftlig fråga 2012/13:688 av Wiechel, Markus (SD)

Wiechel, Markus (SD)

den 7 augusti

Fråga

2012/13:688 Ökad problematik med droger

av Markus Wiechel (SD)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Min hemkommun Norrköping har en markant drogproblematik, och på senare tid har en mycket skadlig drog, nämligen den så kallade kannibaldrogen metylendioxipyrovaleron (MDPV), ökat i staden.

Norrköping kan ses som MDPV:s huvudstad, där den både är mest utspridd och ökar mest. För ungefär ett år sedan blev fem personer omhändertagna enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, och i slutet av förra sommaren handlade det helt plötsligt om 16 personer som var aktuella för tvångsvård. MDPV lär vara ett av de största skälen till den dramatiska ökningen, och detta är inte bara ett stort problem för de drabbade, utan det kostar även samhället enorma summor pengar som skulle kunna användas till annat.

För en person som är omhändertagen i ett halvår, som de flesta är, landar kostnaden för vård av densamme på mellan 10 och 11 miljoner kronor. Ett väl fungerande förebyggande arbete behövs alltså för att såväl enskilda individer som närstående ska slippa den katastrof som drogberoendet innebär, men även för att kommuner runt om i landet inte ska gå på knäna av ekonomiska skäl. Att förhindra användandet av MDPV är också nödvändigt med tanke på att personer som använder drogen kan bli mycket våldsamma och aggressiva. Det anses vara extremt svårt att sluta när man väl har testat drogen.

Med anledning av detta skulle jag vilja veta vilka planer statsrådet har för att lösa den ohållbara situationen med droger, inte minst MDPV, i kommuner som Norrköping.

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2013-08-07 Anmäld: 2013-08-15 Besvarad: 2013-08-21 Svar anmält: 2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-08-21)