Ökad brottslighet mot företagare

Skriftlig fråga 2016/17:1578 av Lars Beckman (M)

Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige behöver ett bättre företagsklimat. Ett bra företagsklimat är grunden för fler i jobb och en växande ekonomi. Svenskt Näringsliv redovisade tidigare i år låga siffror för det nationella företagsklimatet. Det skadar självklart Sveriges konkurrenskraft som nation när företagsklimatet försämras.

En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar att över 50 procent av företagarna upplever brott som ett problem, och 31 procent av de svarande upplever att problemet ökat de senaste två åren. Bedrägeri, rån och skadegörelse är de vanligaste brotten mot företag. 26 procent av Sveriges kommunpolitiker säger i samma undersökning att brotten ökat i den egna kommunen.

Vi har kunnat läsa om företagare som har fått hundratals nedlagda polisanmälningar, om företag som har fått sina skyltfönster krossade eller beskjutna, liksom om ökat hot och våld mot butiksmedarbetare. Vi har sett uppgivna företagare inom skogs- och lantbruk som har fått diesel stulna ur sina fordon utan att få brotten uppklarade.

En företagare säger i en intervju i rapporten från Svenskt Näringsliv att polisen i inlandet är som Jesus. Alla har hört talas om honom, men ingen har sett honom.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är:

 

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med den ökande brottsligheten mot företagen i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-06-12 Överlämnad: 2017-06-13 Anmäld: 2017-06-14 Svarsdatum: 2017-06-21 Sista svarsdatum: 2017-06-21
Svar på skriftlig fråga