Ojnaremyr

Skriftlig fråga 2005/06:2123 av Svensson Smith, Karin (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-09-12
Besvarad
2006-09-19
Besvarad
2006-09-26
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 september

Fråga 2005/06:2123 av Karin Svensson Smith (-) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Ojnaremyr

Länsstyrelsen har inventerat vilka områden på Gotland som bör komma i fråga för Natura 2000-klassning i enlighet med art- och habitatdirektivet. Regeringen har valt att till EU vidarebefordra samtliga förslag från Länsstyrelsen på Gotland med ett undantag: Ojnare myr. Såväl länsstyrelsen som Naturvårdsverket bedömer att området är viktigt för att behålla en gynnsam bevarandestatus hos de berörda livsmiljöerna.

Ojnaremyr är ett kalkkärr med gotlandsag som är omgivet av skogstypen västlig taiga och av nordiskt alvar och prekambriska kalkhällmarker. Där finns en stabil population av apollofjäril och svartfläckig blåvinge. Inom området häckar även enligt fågeldirektivet följande arter: trana, ängshök, nattkärra, spillkråka, trädlärka och törnskata.

Att bevara Ojnaremyr är också mycket angeläget för att skydda tillflödena till Bästeträsk @ öns största vattentäkt. Särskilt denna sommar fick gotlänningarna erfara hur vattenbrist på sikt kan göra delar av ön obeboelig. Dricksvatten fick transporteras till de mest utsatta områdena.

Det finns misstankar om att regeringen har undvikit att anmäla Ojnaremyr till skyddsklassning på grund av kalkindustrins exploateringsintressen. Förvisso kan det bli fråga om nya arbetstillfällen, men samtidigt riskeras då såväl vattentäkt som bibehållande av världsunika naturtyper.

Jag undrar vilka initiativ ministern avser att ta för att skydda Ojnaremyr och dess betydelse för framtida vattenförsörjning och naturkvaliteter i övrigt.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2123 besvarad av

den 19 september

Svar på fråga 2005/06:2123 om Ojnaremyr

Statsrådet Lena Sommestad

Karin Svensson Smith har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att skydda Ojnaremyr och dess betydelse för framtida vattenförsörjning och naturkvaliteter i övrigt.

Regeringen erhöll i januari 2006 ett förslag från Naturvårdsverket, som var baserat på förslag från Länsstyrelsen i Gotlands län, om att föreslå området Ojnaremyr till det europeiska nätverket Natura 2000. Det är korrekt att detta område inte ingick i det beslut som regeringen fattade den 4 maj i år om ytterligare Natura 2000-områden.

Jag är väl medveten om de naturvärden som finns i området Ojnaremyr. Samtidigt står det klart att området har stor betydelse för kalkindustrin på Gotland. Länsstyrelsen i Gotlands län arbetar tillsammans med Naturvårdsverket, Gotlands kommun och Sveriges geologiska undersökning sedan januari i år på att ta fram ett brett kunskapsunderlag som kan ligga till grund för kommande beslut avseende markanvändningen på norra Gotland. Projektet beräknas vara avslutat vid årsskiftet. Kompletteringar av Natura 2000-nätverket kan komma att ske när ett fullständigt kunskapsunderlag om bland annat Ojnare myr finns tillgängligt.

Frågan om eventuell utvidgning av kalkbrytning i området prövas enligt gällande regelverk, av de myndigheter som har till uppgift att göra denna prövning. Sedan flera månader pågår en prövning av en ansökan från Nordkalk AB om tillstånd till bergtäkt på fastigheten Bunge Ducker 1:64 som alltså ligger inom Ojnaremyrområdet. Detta ärende är för närvarande föremål för överprövning i Miljööverdomstolen. Regeringen får inte lägga sig hur en domstol eller myndighet handlägger ett enskilt förvaltningsärende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.