ofrivilliga kusinäktenskap

Skriftlig fråga 2000/01:1579 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-15
Besvarad
2001-08-29
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 augusti

Fråga 2000/01:1579

av Carina Hägg (s) till statsrådet Mona Sahlin om ofrivilliga kusinäktenskap

I nuvarande äktenskapsbalk finns inga hinder för kusingifte. Detta är inte heller önskvärt trots en förmodad ökad risk för missbildade barn. Kusinäktenskap har en historisk bakgrund och förekommer i flera länder inklusive dagens Sverige, men ändå är kunskapen här liten. Olika kulturer kan kategorisera familjeband olika. Några exempel: Många skiljer på parallellkusiner och korskusiner. I en kultur kan en patrilinjär parallellkusin vara för nära släkt medan i en annan sonen bör gifta sig med pappans brorsdotter. När kusinäktenskap arrangeras med både kvinnans och mannens samtycke är det främst en familjeangelägenhet. Men när kusinäktenskap blir ett tvång vidgas det till en samhällsfråga. Det är därför angeläget att frågan om kusinäktenskap tas upp i den dialog som förs om unga flickors egna val, tvångsäktenskap, hedersmord, mansrollen och jämställdhet.

Jag vill fråga statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder hon tänker vidta för att belysa problemen i samband med ofrivilliga kusinäktenskap.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1579 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2000/01:1579 om ofrivilliga kusinäktenskap

Statsrådet Mona Sahlin

Carina Hägg har frågat vilka åtgärder jag ämnar vidta för att belysa problemen i samband med ofrivilliga kusinäktenskap.

Carina Häggs fråga består egentligen av två delfrågor: ofrivilliga äktenskap och kusinäktenskap. Som Carina Hägg nämner i sin fråga finns det inga hinder i svensk lag mot att kusiner gifter sig. I vissa familjer kan det emellertid finnas risk för genetiska defekter hos barnen vid kusinäktenskap, vilket gör att det kan vara lämpligt med genetisk rådgivning före äktenskapet. Detta problem är naturligtvis detsamma oberoende av var makarna har sitt ursprung.

I Sverige accepteras inte ofrivilliga äktenskap, s.k. tvångsäktenskap. Normalt anses sådana äktenskap ogiltiga, oavsett om de har ingåtts i Sverige eller utomlands. Det är dock inte alltid som tvånget kommer till svenska myndigheters kännedom. Jag vill medverka till en attitydförändring hos dem som stöder tvångsäktenskap. Det kan ske bl.a. genom att stimulera debatten om varje människas rätt att fritt välja sin äktenskapspartner.

Mitt svar till Carina Hägg är alltså att jag inte avser att vidta några åtgärder beträffande kusinäktenskap. Däremot kommer jag även i fortsättningen att medverka till att hålla debatten om arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap levande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.