Offentlig upphandling

Skriftlig fråga 2005/06:1820 av Hammarbergh, Krister (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-14
Anmäld
2006-06-15
Besvarad
2006-06-27
Besvarad
2006-06-28
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga 2005/06:1820 av Krister Hammarbergh (m) till statsrådet Sven-Erik Österberg (s)

Offentlig upphandling

I en rapport från Riksrevisionen som utkom för en kort tid sedan framkom att den statliga granskningen av offentlig upphandling är ineffektiv.

Det framgick också att NOU (Nämnden för offentlig upphandling) inte har någon klar uppfattning om vilka statliga bolag som ska omfattas av tillsynen och inte heller kontrollerar bolagens upphandlingar. Varken Svenska Spels eller Postens upphandlingar sker i det offentliga, trots att länsrätten anser att deras upphandlingar ska följa regelverket om offentlig upphandling.

Granskningen visade också att det finns liten risk för upptäckt om bolagen bryter mot reglerna. Inga effektiva sanktioner utgår om bolagen skulle fällas i domstol och inte följa domstolens beslut. Eftersom bolagen inte offentliggör sina upphandlingar är de i praktiken omöjliga att överklaga eftersom de inte är kända.

Detta trots det faktum att regeringen i flera år haft kunskap om att NOU och flera statliga bolag är oense om när lagen om offentlig upphandling ska tillämpas.

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att de statliga bolagen följer reglerna för offentlig upphandling?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1820 besvarad av

den 27 juni

Svar på fråga 2005/06:1820 om offentlig upphandling

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Krister Hammarbergh har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att se till att de statliga bolagen följer reglerna om offentlig upphandling.

Europeiska kommissionen presenterade i början av maj i år ett direktivförslag med ändringar i de så kallade rättsmedelsdirektiven. I rättsmedelsdirektiven anges vilka skyldigheter medlemsstaterna har när det gäller att komma till rätta med upphandlingar som strider mot de gemenskapsrättsliga upphandlingsreglerna. Ett syfte med det nya direktivet är att medlemsstaternas system för överprövning av upphandlingar ska bli mer effektiva. Kommissionens direktivförslag berör frågor av det slag som Riksrevisionen tar upp i sin rapport. Arbetet i rådet har nyligen inletts.

Sverige välkomnar direktivförslaget och kommer att verka för en effektivisering av de gemenskapsrättsliga reglerna om överprövning av upphandlingar.

Mot bakgrund av det arbete som pågår på gemenskapsnivå avser jag i dagsläget inte att vidta några särskilda åtgärder med anledning av Riksrevisionens rapport.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.