Obligatorisk gymnasieskola

Skriftlig fråga 2014/15:6 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-08
Överlämnad
2014-10-08
Anmäld
2014-10-14
Svarsdatum
2014-10-15
Sista svarsdatum
2014-10-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Aida Hadzialic (S)

 

Nyligen presenterade regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ett förslag som refererats till ett obligatorium för alla ungdomar att läsa på gymnasiet. Skolans utmaningar är många inte minst råder det stora kvalitetsbrister i grundskolan där många elever undervisas av obehöriga lärare. Det är också vanligt att många elever inte får det stöd de behöver för att uppnå slutbetyg i grundskolan för att sedan bli behöriga till gymnasiets nationella program. Detta innebär att många ungdomar kommer obehöriga, hoppar av första året eller lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg efter gymnasiet. Denna stora elevgrupp måste beaktas och åtgärder vidtas inte minst av huvudmännen för att förebygga avhopp. Beskeden kring förslag till obligatorisk gymnasieskola har varit olika och definitionen oklar.

Min fråga till statsrådet Aida Hadzialic är:

Kommer statsrådet Aida Hadzialic att gå vidare med förslaget om obligatorisk gymnasieskola och vad går förslaget ut på konkret?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:6 besvarad av Aida Hadzialic (S), statsråd

Dnr U2014/5779/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:6 av Roger Haddad (FP) Obligatorisk gymnasieskola

Roger Haddad har frågat mig om jag kommer att gå vidare med förslaget om obligatorisk gymnasieskola och vad förslaget går ut på konkret.

Gymnasial utbildning har i det närmaste blivit en förutsättning för att få ett arbete och för att klara sig i ett alltmer kunskapsintensivt samhälle. Arbetslösheten bland unga som inte avslutat en gymnasieutbildning är ungefär dubbelt så hög som bland dem som har en gymnasieutbildning. Avsaknaden av en gymnasieutbildning riskerar att leda till långvarig arbetslöshet. Dagens och framtidens arbetsliv kräver att alla har gedigna kunskaper.

Regeringen anser att samhället och skolväsendet behöver ta ett större ansvar för att säkerställa att alla unga människor får en gymnasieutbildning. Huvudregeln bör vara att alla ungdomar som inte fyllt 18 år ska genomgå en gymnasieutbildning. En sådan målsättning ställer stora krav på att gymnasieskolan ger alla elever det stöd som de behöver för att kunna utvecklas utifrån sina behov och förutsättningar. Detta kommer att kräva satsningar på bl.a. kvaliteten i undervisningen och det särskilda stödet. Regeringen anser också att möjligheten att genomgå en motsvarande utbildning inom andra utbildningsformer behöver stärkas.

Regeringens förslag för hur gymnasieskolan ska utvecklas kommer att redovisas i kommande budgetproposition för 2015.

Stockholm den 15 oktober 2014

Aida Hadzialic

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.