Till innehåll på sidan

Nuvarande hållning mot Maduros regim i Venezuela

Skriftlig fråga 2019/20:728 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-08
Överlämnad
2020-01-09
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-15
Sista svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Även om Venezuela har svårt att slå igenom i internationella medier givet allt annat som händer fortsätter det politiska och ekonomiska sönderfallet i landet. Kontaktgrupp och medlingsförsök vilka den tidigare utrikesministern Wallström hävdade att Sverige aktivt deltog i tycks inte ha uppnått något av värde. Våldet och övergreppen fortsätter. Människor flyr. Det senaste är försöken från Maduros sida att bygga upp parallella system och kringgå den enda legitima politiska institution som finns i landet i form av nationalförsamlingen och dess talman Guaidó. De som ställt krav på handling inom EU och att Sverige borde göra mer verkar få rätt i sina varningar om att Maduro endast vill vinna tid. Han har inget intresse av att respektera demokratiska spelregler eller värna folkets intressen i Venezuela.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att se till att Sverige ensamt eller tillsammans med andra inom EU driver linjen att den nuvarande hållningen gentemot Maduros regim i Venezuela har visat sig misslyckad?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:728 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:728 av Hans Wallmark (M)
Nuvarande hållning mot Maduros regim i Venezuela

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen har för avsikt att se till att Sverige ensamt eller tillsammans med andra inom EU driver linjen att den nuvarande hållningen gentemot Maduros regim i Venezuela har visat sig misslyckad.

Regeringen ser mycket allvarligt på Maduroregimens agerande mot den venezolanska nationalförsamlingen, det enda demokratiska valda organet i landet. Regimens fortsatta hot och repressalier mot demokratiskt valda ledamöter i nationalförsamlingen är oacceptabla och bidrar till att fördjupa krisen i landet och underminera mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

På sikt finns inget hållbart alternativ till en politisk process för att nå fred, försoning och återgång till demokrati i Venezuela. Processen som leds av Norge är suspenderad sedan augusti förra året, men är fortfarande den enda rimliga vägen vi kan se mot en sådan lösning. Vi uppmanar därför parterna att återvända till förhandlingsbordet, i syfte att nå en förhandlad lösning som inkluderar nya presidentval så snart som möjligt. Vi är dock medvetna om att det finns en utbredd skepticism till möjligheterna att förhandla med Maduro. Det finns en djup misstro mellan parterna och det internationella samfundet är inte helt enigt.

Genom sitt agerande i samband med valet av ordförande för Venezuelas nationalförsamling den 5 januari har Maduroregimen valt att trappa upp de redan stora motsättningarna. En förhandlingslösning på krisen i Venezuela försvåras därmed ytterligare.

I ett gemensamt uttalande från EU-länderna den 9 januari uttryckte vi vårt fulla stöd till Juan Guaidó som ordförande för nationalförsamlingen och avvisade starkt kränkningarna av nationalförsamlingens och dess ledamöters demokratiska och konstitutionella funktion.

Mot bakgrund av Maduroregimens agerande, som undergräver mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, förklarade sig EU-länderna samtidigt redo att börja arbeta för ytterligare riktade åtgärder mot individer som är inblandade i brott av dessa principer och rättigheter. Dessa åtgärder ska inte på något sätt skada det venezolanska folket som redan drabbats hårt av krisen i landet. EU och Sverige kommer att behålla det humanitära stödet till befolkningen för att lindra den humanitära krisen i landet.

Samtidigt kommer Sverige, bland annat genom EU och vårt engagemang i den internationella kontaktgruppen, fortsätta verka för en inkluderande politisk process mot en fredlig och demokratisk lösning på krisen i Venezuela.

Stockholm den 15 januari 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.