Nollvision för olyckor där A-traktorer är inblandade

Skriftlig fråga 2012/13:363 av Larsson, Lars Mejern (S)

Larsson, Lars Mejern (S)

den 7 mars

Fråga

2012/13:363 Nollvision för olyckor där A-traktorer är inblandade

av Lars Mejern Larsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

För att minska antalet olyckor där A-traktorer är inblandade behöver det vidtas åtgärder. De nuvarande bestämmelserna innebär att de ungdomar som har AM-kort även får framföra A-traktor, förutom EU-moped och jordbrukstraktor.

Jag anser att AM-kortet endast ska gälla för framförande av EU-moped och jordbrukstraktor och att det sedan ska kunna byggas på med utbildning när innehavaren har fyllt 16 år. AM-kortet kan byggas på med grunderna i körkortsutbildningen för stads- och landsvägskörning för att därmed öka förståelsen när det gäller framförandet av fordonet. Även den så kallade Riskettan skulle kunna ingå i utbildningen. Dessa kunskaper skulle sedan kunna tas med och anses som förvärvade för dem som ansöker om körkortstillstånd för B-körkort, så att man inte behöver läsa dubbelt. Detta skulle minska kostnaden för dem som tänker skaffa sig ett B-körkort.

Har statsrådet gjort det ställningstagandet att AM-kortet skulle kunna byggas på med utbildning, enligt exemplet ovan, för att på så sätt bidra till nollvisionens mål och därmed minska antalet olyckor där A-traktorer är inblandade?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2013-03-07 Anmäld: 2013-03-07 Besvarad: 2013-03-13 Svar anmält: 2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-03-13)