Nicefördragets budgetpåverkan

Skriftlig fråga 2000/01:978 av Lönnroth, Johan (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-28
Anmäld
2001-04-03
Besvarad
2001-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga 2000/01:978

av Johan Lönnroth (v) till finansminister Bosse Ringholm om Nicefördragets budgetpåverkan

EU-parlamentets rapportör för Nicefördraget i budgetutskottet, Joan Colom i Naval, har i ett arbetsdokument gått igenom en rad fördragsförändringar som kommer att öka kostnaderna för EU, utöver de budgetramar som upprättades i Berlin den 6 maj 1999. Ett exempel är beslutet att tillåta en mindre grupp av medlemsländer att fördjupa samarbetet inom ett nytt politikområde, s.k. flexibel integration. Detta ökar kostnaden för EU som helhet då de administrativa förvaltningskostnaderna för detta kommer att betalas av hela EU, dvs. även de medlemmar som inte deltar i det s.k. fördjupade samarbetet!

Det finns fler exempel. Andra förvaltningskostnader som ökar genom Nicefördraget är kostnaderna för de nya mellanstatliga politikområden som utvecklas i detta fördrag: den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken samt rättsliga- och inrikesfrågor. Även beslutet att ge ekonomiskt bistånd till länder som drabbats av "osedvanliga händelser utanför dess kontroll", artikel 100 i EG-fördraget, kan komma att slå djupa hål i det satta budgettaket. Ännu ett exempel är beslutet att EU i framtiden betalar uppbyggnaden av transnationella partier i EU-parlamentet.

Jag vill mot denna bakgrund fråga finansminister Ringholm:

Vilka initiativ tänker den svenska regeringen vidta för att förhindra att EU:s budgetramar sprängs?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:978 besvarad av

den 2 april

Svar på fråga 2000/01:978 om Nicefördragets budgetpåverkan

Finansminister Bosse Ringholm

Johan Lönnroth har frågat mig om Nicefördragets budgetpåverkan och vilka initiativ den svenska regeringen tänker vidta för att förhindra att EU:s budgetramar sprängs. I sin fråga hänvisar Johan Lönnroth till ett arbetsdokument som EU-parlamentets rapportör för Nicefördraget i budgetutskottet, Joan Colom i Naval, har skrivit.

Regeringen avser inte vidta några ytterligare initiativ på budgetområdet med anledning av Nicefördraget. Regeringen verkar redan i dag för en budgetrestriktiv politik inom EU och anser det vara av stor vikt att unionens resurser används så effektivt som möjligt. Europaparlamentet, rådet och kommissionen har genom det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 lagt fast de yttersta ramarna för EU:s budget för perioden 2000@2006. Regeringen anser och framhåller i diskussioner att nytillkommande uppgifter för unionen, som ska finansieras av EU:s budget, måste rymmas inom de ramar som beslutats. Det kan i vissa fall leda till att man måste göra omprioriteringar för att nytillkommande behov ska rymmas inom de beslutade ramarna.

Vad gäller Nicefördragets budgetära konsekvenser är det svårt att i dag uttala sig om när olika initiativ implementeras och hur stora budgetkonsekvenserna då blir. Jag har dock noterat att behoven av administrativa resurser kan komma att öka och regeringen följer noga EU-budgetens utveckling. EU-budgeten har på senare tid utsatts för stora påfrestningar vad gäller framför allt västra Balkan och BSE. Behovet av resurser för dessa ändamål har man dock hanterat inom de ramar som finns, bl.a. genom omprioriteringar.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.