Till innehåll på sidan

nedsättning av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag i stödområdet

Skriftlig fråga 1999/2000:1109 av Svensson, Per-Olof (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-09
Besvarad
2000-06-21
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 1999/2000:1109

av Per-Olof Svensson (s) till näringsminister Björn Rosengren om nedsättning av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag i stödområdet

Ett antal tjänsteföretag har etablerats och expanderat inom stödområdet tack vare den nedsättning av arbetsgivaravgiften på 8 % som gällt inom stödområdet. Nedsättningen har gjort det möjligt att kompensera för andra kostnader som är högre när man etablerar sig eller utvidgar sin verksamhet i gles- och landsbygden. Utan dessa etableringar skulle tillgången på arbete på dessa orter varit mycket mindre och de aktuella kommunerna hade haft ännu större svårigheter än vad de har i dag.

På senare tid har envisa rykten i olika medier gjort gällande att nedsättningen ska upphöra. Det känns oroväckande om även Näringsdepartementet stöder tanken om att nedsättningen av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag inom stödområdet ska upphöra.

Dessutom påstås det att regeringen inte driver frågan på ett kraftfullt sätt gentemot EU-kommissionen.

På grund av dessa påståenden vill jag fråga näringsministern:

Pågår förhandlingar med EU-kommissionen med syfte att bibehålla den nedsatta arbetsgivaravgiften?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1109 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 1999/2000:1109 om nedsättning av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag i stödområdet

Näringsminister Björn Rosengren

Per-Olof Svensson har frågat mig om förhandlingar pågår med EG-kommissionen med syfte att bibehålla nedsatta socialavgifter.

Jag har tidigare i olika svar på frågor och interpellationer redogjort för bakgrunden till stödformen nedsättning av socialavgifter samt till det stödstopp som sedan årsskiftet gäller för stödformen. Orsaken till stödstoppet är att nedsatta socialavgifter, liksom andra direkta företagsstöd, omfattas av EG:s statsstödsregler. EG-kommissionen har utfärdat nya riktlinjer för utformningen av stöd för regionala ändamål. Sverige har kunnat anpassa flertalet av sina stödformer till dessa från år 2000, så att stöd kan lämnas fortsättningsvis.

Beträffande nedsatta socialavgifter är kommissionen och Sverige ännu inte överens. EG-kommissionen beslutade således den 1 mars 2000 att inleda ett s.k. fördjupat granskningsförfarande av stödformen. Detta innebär bl.a. att övriga medlemsländer m.fl. ges möjlighet att lämna sina synpunkter på stödformen. Hela beslutsprocessen bedöms pågå under cirka sex månader och ett slutgiltigt beslut från kommissionen kan väntas tidigast under oktober 2000.

Förhandlingar har under flera år pågått med kommissionen för att få stödformen godkänd. Regeringen har under denna tid intensivt drivit frågan gentemot kommissionen och kommer naturligtvis att göra så även i fortsättningen. Jag vill också understyrka att regeringens tidigare bedömning kvarstår, vilket innebär att om kommissionen skulle godkänna stödformen nedsatta socialavgifter, i enlighet med vad regeringen drivit, kommer den självklart att tillämpas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.