Nedläggningshot mot F 17

Skriftlig fråga 2009/10:38 av Jeppsson, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-01
Anmäld
2009-10-01
Besvarad
2009-10-07
Svar anmält
2009-10-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 oktober

Fråga

2009/10:38 Nedläggningshot mot F 17

av Peter Jeppsson (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Personalen vid flygflottiljerna F 17 och F 21 ser tillsammans med invånarna i Blekinge och Norrland med stor oro på Försvarsmaktens försök till smygnedläggning av verksamheterna vid de båda flygflottiljerna.

Anledningen till nedläggningshotet går att finna i den ekonomiska desperation som Försvarsmakten befinner sig i på grund av införandet av ett yrkesförsvar. Införandet av ett yrkesförsvar med anställda soldater och sjömän är oerhört kostsamt. Försvarsmakten genomför nu omflyttningar och neddragningar utan att det har föregåtts av några som helst politiska beslut. 

Försvarsmakten kommer sannolikt att genomföra så stora förändringar att det endast kommer att finnas en skylt kvar med förbandsnamnet på. Eventuellt kommande politiska beslut om förbanden och strategiska placeringar kommer att vara fullständigt meningslösa, eftersom Försvarsmakten självständigt kommer att driva förbandsnedläggningar utan kontroll från beslutande folkvalda organ.

Är det försvarsministerns avsikter att Försvarsmakten självständigt ska genomföra förändringar när det gäller var förbanden i framtiden ska vara placerade och hur dessa kommer att vara organiserade?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:38 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 7 oktober

Svar på fråga

2009/10:38 Nedläggningshot mot F 17

Försvarsminister Sten Tolgfors

Peter Jeppsson har frågat mig om det är mina avsikter att Försvarsmakten självständigt ska genomföra förändringar när det gäller var förbanden i framtiden ska vara placerade och hur dessa kommer att vara organiserade.

I maj i år besvarade jag tre liknande frågor och en interpellation i riksdagen. Det var fråga 2008/09: 893 av Fredrik Lundh, fråga 2008/09:933 också av Fredrik Lundh, fråga 2008/09:947 av Åsa Lindestam och interpellation 2008/09:519 av Fredrik Lundh.

Regeringen redovisade i propositionen Ett användbart försvar (prop. 2008/09:140) i mars i år sina förslag till en ny försvarspolitisk inriktning. I propositionen säger regeringen att inga nedläggningar av organisationsenheter inom grundorganisationen kommer att ske under innevarande mandatperiod. I maj i år beslutade riksdagen i enlighet med regeringens förslag (bet. 2008/09:FöU10, rskr. 2008/09:292).

Det finns en tydlig ansvarsfördelning mellan riksdagen, regeringen och myndigheten när det gäller Försvarsmaktens grundorganisation och insatsorganisation.

Riksdagen beslutar om huvuddelen av Försvarsmaktens grundorganisation. Med detta som grund reglerar regeringen grundorganisationen i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten. I instruktionen framgår också att Försvarsmakten själv beslutar om sin grundorganisation i de delar som den inte regleras i instruktionen.

Riksdagen beslutar om insatsorganisationens utformning, se till exempel betänkande 2008/09:FöU 10 s. 48. I regleringsbrev för Försvarsmakten preciserar regeringen riksdagens beslut.

I den insatsorganisation som riksdagen har beslutat om ska det finnas två flygbasbataljoner. Grundat på riksdagens och regeringens beslut om insatsorganisationens utformning bestämmer Försvarsmakten den närmare utformning som är nödvändig för att statsmakternas krav på operativ militär förmåga ska kunna uppfyllas. Det är också Försvarsmakten som bestämmer var och hur insatsorganisationens förband ska utbildas och övas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.