Nedläggningen av Bromma flygplats

Skriftlig fråga 2019/20:233 av Patrik Jönsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-22
Överlämnad
2019-10-23
Anmäld
2019-10-24
Svarsdatum
2019-10-30
Sista svarsdatum
2019-10-30
Besvarad
2019-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 21 oktober kunde man läsa i de flesta medier att infrastrukturminister Tomas Eneroth kan tänka sig att i förtid avveckla Bromma flygplats för att bygga bostäder, förutsatt att Arlanda bygger ytterligare en landningsbana. Bromma är i dag Sveriges tredje största flygplats, varifrån ca 17 olika destinationer kan nås, och en stängning skulle obestridligen innebära en kraftig ökning av flygtrafiken på redan hårt ansträngda Arlanda flygplats. Swedavia och Stockholms stad har avtal fram till 2038 vilket ger flygplatsen 19 år kvar att leverera transporter till och från Stockholm.

Det pågår en modernisering av Bromma flygplats, och Swedavia lägger ca 1,5 miljarder kronor på detta. Snabba flöden behålls och kommunikationer till och från flygplatsen blir bättre. Taxibilarnas parkering har hamnat alldeles utanför byggnaderna, liksom hållplatserna för flygbussarna. En cykelparkering tillkommer och under slutet av 2020 planeras att Tvärbanan ska börja gå till flygplatsen. Avgångshallen har blivit rymligare och fått fem nya gater, taxfreen har utökats och restaurang och kafé har fått större yta. Även säkerhetskontrollen har förbättrats med utökade passager.

Om Bromma flygplats avvecklas i förtid kan Swedavias investering av moderniseringen på flygplatsen kanske inte räknas hem. Att i förtid avveckla infrastruktur kan inte vara det mest ekonomiskt smarta då vi behöver redundans, inte minst med tanke på att järnvägen inte kan leverera fullt ut. Vi behöver mer infrastruktur, inte mindre.

BRA:s vd Geir Stormorken uttalar i ett pressmeddelande den 22 oktober behovet av en citynära flygplats och vidare att Arlanda inte är ett alternativ för dem. Skulle BRA, som står för ca 95 procent av Brommas flygtrafik, välja att lägga ner sin verksamhet skulle många städer, såsom Ängelholm, Kristianstad, Sundsvall, Kalmar, Ronneby och Visby, riskera att stå utan flygförbindelser med huvudstaden.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth lyder därför:

 

Kommer ministern att säkerställa att det svenska inrikesflyget vid ett förtida avvecklande av Bromma flygplats ges samma förutsättningar att verka på Arlanda flygplats?  

Svar på skriftlig fråga 2019/20:233 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/02741/TP I2019/02742/

TP

I2019/02767/TP, I2019/02776/TP I2019/

02784

/

TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:230 av Jimmy Ståhl (SD) Bromma flygplats, fråga 2019/20:233 av Patrik Jönsson (SD) Nedläggningen av Bromma flygplats, fråga 2019/20:242 av Sten Bergheden (M) Bromma flygplats, fråga 2019/20:259 av Dennis Dioukarev (SD) Bromma flygplats och fråga 2019/20:260 av Dennis Dioukarev (SD) Arlanda flygplats

Jimmy Ståhl, Patrik Jönsson, Sten Bergheden och Dennis Dioukarev har ställt frågor till mig om avveckling av Bromma flygplats.

Dennis Dioukarev har även frågat miljö- och klimatministern om regeringen avser att lägga fram en gemensam färdplan för Arlanda. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på den frågan.

Jag väljer att besvara de fem frågorna i ett sammanhang.

Flyget har stor betydelse för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft och spelar en viktig roll genom att tillgodose människors och näringslivets behov av långväga resor och transporter, såväl inrikes som utrikes. Flyget är en del av transportsystemet vilket innebär att flyget måste utvecklas i samverkan med övriga trafikslag för att skapa ett effektivt och hållbart transportsystem. På destinationer där tågförbindelser kan utgöra ett alternativ till flyget är en överflyttning till tåget välkommen. Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm, Göteborg, Malmö och regioner och städer längs med och i anslutning till banans sträckning bättre knyts samman med moderna och hållbara kommunikationer. Det ska ske fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige och planeringen för att bygga Norrbotniabanan i sin helhet ska intensifieras.

Flygets klimatpåverkan ska minska. Sveriges mål är att senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser, och flyget ska bidra till det.

I det av regeringen tillsatta Arlandarådet diskuterades bl.a. tillgången till andra flygplatser i Stockholmsregionen. Hanteringen av Arlandarådets arbete är inte klar.

Avtalet mellan staten och Stockholms stad om Bromma flygplats sträcker sig till och med 2038. Några beslut om en avveckling av Bromma flygplats har inte fattats av regeringen.

Stockholm den 29 oktober 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.