Nedläggningen av apoteket i Särna

Skriftlig fråga 2018/19:763 av Patrik Engström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-13
Överlämnad
2019-06-13
Anmäld
2019-06-14
Svarsdatum
2019-06-26
Sista svarsdatum
2019-06-26
Besvarad
2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Apoteket i Särna ska stängas den 20 juni 2019. Anledningen påstås vara att det är svårt att rekrytera personal till Särna. Det stämmer dock inte. Det finns personer som gärna skulle bemanna apoteket.

Vid en stängning av apoteket hänvisas boende och turister till apoteket i Älvdalen. Från Grövelsjön och Flötningen är avståndet till Älvdalen 15 mil – enkel resa. Det innebär 30 mil tur och retur för att hämta ut medicin. Från Idre till Älvdalen är det 11 mil och från Särna 8 mil.

Med tanke på miljön är det viktigt att minska bilåkandet, men i det här fallet kommer det att bli tvärtom – bilåkandet kommer att öka. De allmänna kommunikationerna mellan dessa orter är inget alternativ.

Om nedläggningen blir verklighet innebär det kraftigt försämrad service i bygden. Det betyder också att det inte kommer att finns ett apotek i närheten av en välfungerande vårdcentral.

Det är viktigt med likvärdiga förhållanden i vårt land när det gäller sjukvård och tillgång till medicin.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren lyder:

Hur kommer ministern att agera för att säkra att jämlika villkor ska råda när det gäller tillgång till mediciner i hela vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:763 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019

/02795/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:763 av Patrik Engström (S)
Nedläggningen av apoteket i Särna

Patrik Engström har frågat mig hur jag kommer att agera för att säkra att jämlika villkor ska råda när det gäller tillgång till mediciner i hela vårt land.

Tillgången till hälso- och sjukvård inklusive läkemedel ska vara jämlik i alla delar av landet. Nuvarande regering skulle inte ha hanterat apoteksmarknaden på det sätt som den dåvarande borgerliga regeringen gjorde. Före omregleringen hade Sverige ett av världens säkraste distributionssystem för läkemedel, och det med en hög kundnöjdhet. Ändå genomfördes alltså en omreglering av ideologiska skäl. Förändringen var genomgripande och är inte möjlig att göra ogjord.

När det gäller tillgången till läkemedel i glesbygd finns dock ett särskilt stöd till apotek i glesbygd som innebär att TLV beviljar bidrag till öppenvårdsapoteksservice av allmänt ekonomiskt intresse. För att få del av stödet ska apoteken uppfylla vissa kriterier som bl.a. gäller avstånd till närmaste apotek och krav på öppethållande. Under 2018 beviljades 35 apotek sådant stöd för verksamhetsåret 2017. Apoteket AB har också ett ansvar för att säkra till-gången till läkemedel genom att ha apoteksombud. Enligt en ägaranvisning från staten ska Apoteket AB tills vidare behålla sina befintliga apoteksombud i den utsträckning som behövs för att upprätthålla en god läkemedelsförsörjning på den ort ombudet är verksamt.

Sedan den 1 januari 2019 finns också en reglering som möjliggör för alla apoteksaktörer att inrätta apoteksombud för att förbättra tillgängligheten till läkemedel i de delar av landet där tillgången till öppenvårdsapotek är begränsad. Apoteksombudens huvudsakliga uppgifter är att lämna ut beställda läkemedel och förskrivna varor, förmedla recept från konsument till öppen-vårdsapotek och se till att konsumenterna får tillgång till information och rådgivning av personal på öppenvårdsapotek.

Jag vill avslutningsvis tillägga att regeringen fortsätter att följa frågan.

Stockholm den 26 juni 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.