Nedläggningen av apoteket i Särna

Skriftlig fråga 2018/19:763 av Patrik Engström (S)

Patrik Engström (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Apoteket i Särna ska stängas den 20 juni 2019. Anledningen påstås vara att det är svårt att rekrytera personal till Särna. Det stämmer dock inte. Det finns personer som gärna skulle bemanna apoteket.

Vid en stängning av apoteket hänvisas boende och turister till apoteket i Älvdalen. Från Grövelsjön och Flötningen är avståndet till Älvdalen 15 mil – enkel resa. Det innebär 30 mil tur och retur för att hämta ut medicin. Från Idre till Älvdalen är det 11 mil och från Särna 8 mil.

Med tanke på miljön är det viktigt att minska bilåkandet, men i det här fallet kommer det att bli tvärtom – bilåkandet kommer att öka. De allmänna kommunikationerna mellan dessa orter är inget alternativ.

Om nedläggningen blir verklighet innebär det kraftigt försämrad service i bygden. Det betyder också att det inte kommer att finns ett apotek i närheten av en välfungerande vårdcentral.

Det är viktigt med likvärdiga förhållanden i vårt land när det gäller sjukvård och tillgång till medicin.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren lyder:

Hur kommer ministern att agera för att säkra att jämlika villkor ska råda när det gäller tillgång till mediciner i hela vårt land?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-06-13 Överlämnad: 2019-06-13 Anmäld: 2019-06-14 Svarsdatum: 2019-06-26 Sista svarsdatum: 2019-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga