Nedläggning av kvinnojour

Skriftlig fråga 2012/13:90 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-11-05
Besvarad
2012-11-14
Svar anmält
2012-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga

2012/13:90 Nedläggning av kvinnojour

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Kvinnor som missbrukar är väldigt utsatta för våld, och det handlar om såväl fysiskt våld som sexuella övergrepp och psykiska övergrepp. Enligt siffror från Socialstyrelsen har 75 procent av de missbrukande kvinnorna utsatts för våld. De kvinnor som utsätts har svårt att få skydd och stöd, eftersom det då krävs av dem att först vara drogfria. Det finns också en föreställning i samhället att missbrukande kvinnor som utsätts för våld får skylla sig själva. Kvinnor utsatta för mäns våld har rätt till skydd. Därför startade RFHL Q-jouren i Stockholm, där missbrukande kvinnor får stöd och skydd utan krav på att de måste vara drogfria. Det är en av få kvinnojourer riktade till kvinnor i missbruk. Vid årsskiftet stänger Q-jouren. Ingen vill finansiera verksamheten, trots att behovet är stort. Socialnämnden subventionerar kostnaden för kvinnor från Stockholm, men de pengarna räcker inte.

De som har bott på jouren är dels kvinnor som har en lägenhet som de flyr från till följd av våld, dels hemlösa och utslagna kvinnor. De flesta kvinnor har barn, som oftast är omhändertagna. De senaste åren har flera kvinnor varit mycket unga, 19–25 år, många av dem gravida.

Finansieringen av Q-jouren är inte enbart en kommunal fråga. Vänsterpartiet anser att kvinnojourerna behöver mer och permanenta resurser. Det behövs ett statligt stöd till skydd för missbrukande kvinnor som är utsatta för mäns våld.

Jag vill därför fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att göra för att kvinnor i missbruk som utsätts för mäns våld ska få det skydd och stöd de har rätt till?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:90 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 14 november

Svar på fråga

2012/13:90 Nedläggning av kvinnojour

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vad jag avser att göra för att kvinnor med missbruk som utsätts för mäns våld ska få det skydd och stöd de har rätt till.

Alla kvinnor som utsätts för våld och hot har rätt att få det skydd och stöd de behöver. Det är kommunen som ansvarar för att ge enskilda stöd och hjälp, vilket även inkluderar skyddat boende. Jag delar Eva Olofssons oro över att gruppen kvinnor med missbruk inte alltid får tillgång till skyddat boende. Socialstyrelsen har både i tillsyn och i andra sammanhang påvisat brister på detta område. De öppna jämförelser över socialtjänstens insatser till brottsoffer som Socialstyrelsen presenterade för första gången i våras visar att endast en tredjedel av kommunerna kan erbjuda skyddat boende till kvinnor med aktivt missbruk. Det är inte acceptabelt.

Regeringen har vidtagit flera olika åtgärder under mandatperioderna för att stödja kommunerna i arbetet med våldsutsatta kvinnor och då lyft fram hur viktigt det är att kommunen kan tillgodose även de behov som särskilt utsatta grupper av kvinnor kan ha, bland andra kvinnor med missbruk. Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram kunskapsstöd till kommunerna och andra aktörer som utför socialtjänst, t.ex. kvinnojourerna. Myndigheten har bland annat publicerat allmänna råd och ett särskilt utbildningsmaterial om våld mot kvinnor med missbruk och beroendeproblem, ”Skylla sig själv?”. Vidare avsätter regeringen varje år särskilda utvecklingsmedel om 109 miljoner kronor för att kvalitetsutveckla stödet till våldsutsatta kvinnor.

Socialstyrelsen har även ett pågående uppdrag att göra en samlad analys av insatsen skyddat boende för att vi ska få en bättre nationell överblick av hur det ser ut i Sverige, både när det gäller omfattning och kvalitet. I uppdraget ingår bland annat att identifiera eventuella behov av särlösningar för särskilt utsatta grupper.

Jag kan naturligtvis inte uttala mig om en enskilds jours behov av resurser men kan konstatera att regeringen avser att fortsätta att arbeta för att stödja och stimulera kommunernas arbete på detta område.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.