nedläggning av KA 2

Skriftlig fråga 1999/2000:311 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-30
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 1999/2000:311

av Johnny Gylling (kd) till försvarsminister Björn von Sydow om nedläggning av KA 2

Regeringen har i proposition 1999/2000:30 Det nya försvaret föreslagit att Karlskrona kustartilleriregemente (KA 2) ska läggas ned. De skäl som enligt regeringen talar emot KA 2 som huvudenhet för kustartilleriutbildningen är den "relativt begränsade tillgången på övningsterräng för aktuella förbandstyper" samt att "det krävs vidare investeringar för att skapa en god rationalitet".

KA 2 nedprioriteras i propositionen därför att det är viktigt med militär närvaro i Göteborg som är Sveriges andra stad befolkningsmässigt sett.

Varken i GRO-gruppens förslag eller i propositionen kan jag läsa ut vad för slags investeringar som skulle behöva göras i Karlskrona för att KA 2 skulle kunna utgöra huvudenhet inom kustartilleriutbildningen. Som riksdagsledamot tycker jag det är av stor vikt att få alla fakta på bordet inför ett så stort och komplicerat beslut.

Min fråga till ministern är alltså:

Vilka investeringar skulle krävas i Karlskrona för att KA 2 skulle kunna utgöra huvudenhet inom kustartilleriutbildningen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:311 besvarad av

den 8 december

Svar på fråga 1999/2000:311 om nedläggning av KA 2

Försvarsminister Björn von Sydow

Johnny Gylling har frågat mig vilka investeringar som skulle krävas i Karlskrona för att KA 2 skulle kunna utgöra huvudenhet inom kustartilleriutbildningen.

Regeringen har den 25 november 1999 till riksdagen överlämnat en proposition med förslag till genomgripande förändringar av främst det militära försvaret. Förslagen innefattar bl.a. en omstrukturering av Försvarsmaktens grundorganisation. Beträffande kustartilleriet föreslår regeringen att KA 1 bör bibehållas och utgöra huvudenhet för den framtida kustartilleriutbildningen. Det främsta skälet för att bevara KA 1 är befintlig infrastruktur samt närheten till Stockholms skärgård, vilken innehåller övnings- och skjutfält i de för förbanden dimensionerade terrängtyperna.

Jag vill i detta sammanhang erinra om att regeringens förslag ska ses som en helhet, där förslagen utgörs av en sammanvägning av flera olika faktorer. Det finns dessutom kopplingar mellan de olika grundorganisatoriska förslagen, vilket innebär att om ett av förslagen förändras så kan detta påverka föreslagen verksamhet på andra orter men även inom andra verksamhetsområden. Detta bör beaktas när regeringens förslag till ny grundorganisation analyseras.

Regeringen har i nämnda proposition framhållit att det bl.a. skulle krävas investeringar vid KA 2 för att erhålla en god rationalitet. De investeringar som avses och som Johnny Gylling efterfrågat, utgörs i första hand av kaj- och förtöjningsanläggningar, ledningsträningsanläggning samt olika övnings- och simulatoranläggningar.

Som jag redan framhållit är valet av huvudenhet för kustartilleriet inte enbart en fråga om investeringsbehovet vid de nu befintliga kustartillerienheterna. Även om det bedömda investeringsbehovet vid KA 2 varit annorlunda, skulle regeringens förslag av andra skäl fortfarande utgöras av KA 1. Skälen härför finns tydligt redovisade i regeringens proposition.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.