neddragningar inom Vattenfall

Skriftlig fråga 1998/99:161 av Erik Ågren, Jan (kd)

Erik Ågren, Jan (kd)
Fråga 1998/99:161 av Jan Erik Ågren (kd) till näringsministern om neddragningar inom Vattenfall

den 7 december

Vattenfall har för avsikt att lägga ned driftcentralen i Näsåker, Sollefteå kommun, och flytta över körningen av Ångermanälven till Bispgården.

Sollefteå kommun svarar för ca 15 % av landets vattenkraftsbaserade elproduktion och är därmed den efter Jokkmokk största elproducerande kommunen i landet. Näsåker ligger i Sollefteå kommun i Västernorrland, det län som under många år befolkningsmässigt minskat mest av alla län i Sverige.

Driftcentralen i Näsåker kontrollerar Vattenfalls anläggningar efter Ångermanälven som har en produktionsförmåga som är 1,2 gånger större än driftcentralen i Bispgården. Eftersom Vattenfall sålt 25 % av sina anläggningar utefter Indalsälven kan man säga att driftcentralen i Näsåker kontrollerar 50 % mer av Vattenfalls egen produktion än Bispgårdens driftcentral. Det är alltså rimligt att anse att driftcentralen i Näsåker är av största betydelse.

Svenska Kraftnäts etablering i Sollefteå har inte något med den nu planerade nedläggningen av driftcentralen i Näsåker att göra.

Näringsministern insåg de problem som skulle uppstå när Porjus och Vuollerim ställdes i en liknande situation och utlovade då att de orterna skulle kompenseras med ersättningsjobb. Nu är det Näsåker som hotas.

Vilka åtgärder är näringsministern beredd att vidta för att förhindra den planerade nedläggningen av driftcentralen i Näsåker eller kompensera med ersättningsjobb?

 

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 1998-12-07 Anmäld: 1998-12-14 Besvarad: 1998-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga