Nationella hjälplinjen

Skriftlig fråga 2004/05:104 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-13
Anmäld
2004-10-13
Besvarad
2004-10-20
Svar anmält
2004-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2004/05:104

av Sonja Fransson (s) till socialminister Berit Andnor om Nationella hjälplinjen

Föreningen Nationella hjälplinjen bildades 2001 på initiativ av fem patientorganisationer. Verksamheten består, kortfattat uttryckt, i att anonymt på jourtelefon med utbildad personal ge stödsamtal och rådgivning till människor i akut psykisk kris och deras närstående. En viktig del av verksamheten är också att ge information om var de som ringer kan få det ytterligare stöd och den hjälp som de behöver. Människor som är i akut psykisk kris eller lider av mer långvarig psykisk ohälsa har stor hjälp av dessa jourtelefoner och för vissa personer har kontakterna varit direkt livsavgörande. Att verksamheten dessutom avlastar landstingens sjukvårdsupplysningar och den psykiska vården är uppenbart. Nationella hjälplinjens verksamhet har bedrivits i projektform med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden fram till den 31 augusti 2004. Därefter har man i budgeten fått 4 miljoner kronor för att akut klara finansieringen. Nationella hjälplinjen har aktivt sökt medel utanför statsbudgeten, men för att få del av dessa medel krävs att staten är med som finansiär. Verksamheten ligger helt i linje med den utveckling av psykvården som behövs i övrigt. För att Nationella hjälplinjen ska kunna fortsätta sitt arbete behövs en mer långsiktig finansiering och att verksamheten permanentas. Att tvingas lägga ned skulle få stora konsekvenser för hela sjukvården i Sverige. Jag anser att Nationella hjälplinjen bör ingå som en del i det förebyggande psykiatriarbetet.

Vad avser socialministern att göra för att denna viktiga verksamhet ska kunna permanentas och bedrivas som en del i det förebyggande psykiatriarbetet?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:104 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 2004/05:104 om Nationella hjälplinjen

Statsrådet Ylva Johansson

Sonja Fransson har frågat socialminister Berit Andnor vad hon avser att göra för att Nationella hjälplinjen ska kunna permanentas och bedrivas som en del i det förebyggande psykiatriarbetet. Frågan har överlämnats till mig. Sonja Fransson har tidigare i år ställt en fråga till statsrådet Andnor angående den Nationella hjälplinjen.

Som Berit Andnor då påpekade beviljar regeringen stöd ur Allmänna arvsfonden till verksamhet som är nyskapande och utvecklande. Stödet ska främja verksamhet av ideell karaktär för barn, ungdomar och personer med funktionshinder. Stöd lämnas framför allt till organisationer som bedriver ideell verksamhet. När det gäller Nationella hjälplinjen har stöd först utgått till Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) och sedan till den förening som bildats särskilt för Nationella hjälplinjen.

Det startas många utvecklande och viktiga verksamheter av ideella organisationer med medel ur Allmänna arvsfonden. Nationella hjälplinjen är en sådan. Stödgivningen bygger på att verksamheten under tiden finner finansieringsformer som gör att den kan stå på egna ben och att verksamheten anpassas efter befintliga finansiella ramar. Föreningen Nationella hjälplinjen har under projektåren fått besked i denna riktning och söker enligt uppgift nu också finansiärer.

Behovet av stöd, råd, information eller bara någon att prata med är uppenbart omfattande. Landsting och kommuner har ett särskilt ansvar i dessa sammanhang eftersom de har ansvar för vård och omsorg. Samtalen kan verka förebyggande och leda till lättnader i vården och omsorgen. Det finns också som regel i storstäderna ett antal kommunala sociala jourverksamheter som kan kontaktas dygnet runt och nås via 112-numret.

Organisationer och andra frivilliga krafter gör dock stora ideella och betydelsefulla insatser på detta område och jag är helt överens med frågeställaren om att det är viktiga insatser.

Nationella hjälplinjen har hos regeringen ansökt om statliga medel för fortsatt drift. Som Sonja Fransson nämner i frågan har regeringen i budgetpropositionen för år 2005 föreslagit ett tillfälligt statligt stöd under 2005 på 4 miljoner kronor för att hjälplinjen ska finna former att fortsätta sin verksamhet. Som jag nämnt tidigare förutsätts att föreningen finner andra finansieringsformer för sin fortsatta verksamhet. Jag ser för dagen inga möjligheter att finna former för en permanent statlig finansiering av Nationella hjälplinjen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.